Muslimani u Americi tokom prošle godine dali oko 1,8 milijardi dolara zekata

Muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama dali su oko 1,8 milijardi dolara zekata 2021. godine, pokazali su rezultati izvještaja.

Prema izvještaju koji je objavila Muslimanska filantropska inicijativa na Univerzitetu Indiana, prosječan musliman u SAD-u je dao 2.070 dolara u zekatu – jedan od pet stubova islama.

Rezultati izvještaja pokazuju da su američki muslimani skloniji da zekat vide kao određeni čin filantropije ili dobročinstva, a ne kao porez koji nameću vjerske vlasti.

Shariq Siddiqui, direktor Muslimanske filantropske inicijative, rekao je da je veći dio ove novčane sume doniran tokom mjeseca ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

“Ključno je da neprofitne organizacije i dobrotvorne organizacije pronađu smislene načine za interakciju s muslimansko-američkim donatorima u mjesecu ramazanu”, rekao je Siddiqui.

Najveći korisnici dobrotvornih akcija bile su međunarodne neprofitne organizacije, koje su dobile 25,3 posto svih sredstava zekata, navodi se u izvještaju.

Riječ “Zekat” je arapska riječ koja označava čišćenje, rast, napredovanje. Zekat je jedan od pet stubova islama, odnosno četvrti islamski šart.

Izvor:Radiosarajevo.ba