NA DAN KADA JE UBIJEN MURAT BADIĆ U BANJA LUKU DOLAZI NEGATOR GENOCIDA

Sedmi maj se simbolično obilježava kao Dan džamija, kao simbol sjećanja na Ferhadiju i sve druge džamije koje je agresor srušio i čije je ostatke uklanjao sa lokaliteta na kojima su se nalazile. Prije 20 godina 7. maja ubijen je Murat Badić u Banjoj Luci, prilikom polaganja kamen temeljca za izgradnju Ferhadije. Ubice nisu nikada otkrivene.

Ovog 7. maja u Banja Luku dolazi austrijski književnik Peter Handke, poznat po tome što negira genocid u Srebrenici. Njega će u gradu na Vrbasu dočekati predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zanimljiv osvrt i povlačenje paralele sa danom kada je prije 20 godina, prilikom polaganja kamen temeljca za izgradnju Ferhadije ubijen Murat Badić i Handekovom posjetu na isti datum, na svom Facebook profilu ostavio je Almir Muratović.

  • In memoriam

MURAT BADIĆ

ubijen prije 20 godina ispred TV kamera a ubica nigdje

Sutra, 07.maja, u Banja Luku dolazi Peter Handke, kao gost, valjda ima razlog što dolazi i kod koga dolazi. Rahmetli Murat Badić je tog 7. maja 2001. godine u Banju Luku došao sa stotinjak Cazinjana, čista i otvorena srca na događaj koji je budio nadu u pomirenje i suživot. Taj dan je trebao biti položen kamen temeljac za jednu od najljepših džamija u Evropi koja je divljački srušena. Ali, ta u svojoj suštini, mirotvorna ceremonija nije održana zbog napada ranije pripremljenim kamenjem na ljude koji su tu došli i trebalo bi da budu gosti.

Ubice koje nikada nisu otkrivene, divljački su kamenovale 61-godišnjeg Cazinjanina, Murata Badića. Nakon 19 dana provedenih u komi nesretni čovjek je umro.
Kamenjem su tada zasuti svi koji su došli na ovaj događaj. Građani, visoke domaće i strane ličnosti. Četiri hiljade demonstranata tuklo je 300 Bošnjaka koji su stigli u Banja Luku. U blizini tvrđave Kastel zapaljeni su autobusi kojma su Bošnjaci stigli iz svih krajeva BiH, ali i inostranstva. Murat Badić je u Banju Luku došao iz Austrije, gdje je radio. Ni 20 godina nakon tog zločina – ubistvo nedužnog građanina koje se odigralo pred kamerama nije istraženo, niti su otkrivene ubice – napisao je Muratović.

Izvor:hayat.ba