Na vrhu Vlašića se podiže jarbol i zastava u čast generala Mehmeda Alagića

Početkom augusta je na Ljutoj gredi na planini Vlašić održana tradicionalna centralna manifestacija pobjede, ponosa, slobode i jedinstva “Ljuta greda 2023” u organizaciji boračkih udruženja s područja Travnika.

Iako bez zvaničnog otvorenja, 18,5 metara visoki spomenik – ljiljan, dobio je ime po legendarnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehmedu Alagiću i sa sobom nosi mnoštvo simbolike i poruka, kako je tada istaknuto, i prijateljima i onima koji to nisu.

Međutim, odavanju počasti generalu Alagiću tu nije kraj.

Načelnik Travnika Kenan Dautović objavio je na svom Facebooku nekoliko fotografija na kojim se vidi kako teku pripreme za podizanje jarbola i zastave u čast ovom vojskovođi na vrhu planine Vlašić.

– Pripreme za jarbol i zastavu rahmetli generala Alagića. Kota 1928 a kada se završi bit će na 1.944 metara nadmorske visine. Odmah do repetitora na Paljeniku. Zajedno s Ljutom gredom i Galicom, činit će jedan istinski kompleks pobjede i ponosa. Dobro došli – naveo je Dautović.aveo je Dautović.

Mehmed Alagić, legendarni ratnik i prvi poslijeratni gradonačelnik Sanskog Mosta, umro je 7. marta 2003. godine, u jednom sanskom ugostiteljskom objektu.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH. Ostat će upamćen po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta.

Uz generala Atifa Dudakovića, Mehmed Alagić je prvi koji je od jednoga Korpusa napravio zaokruženu cjelinu. Sedmi korpus, napravljen “od nade”.

Skupa sa nekoliko krajiških komandanata, Alagić je “pozajmio” nekoliko brigada iz vec postojećih Korpusa, i uz jezgro, 17. krajišku, oformio nekoliko novih. Korpus je ubrzo dobio naziv “krajiški”, mada u njemu Krajišnici, po broju, nisu dominirali. Ali, dominirala je ogromna želja Mehmeda Alagića i svih drugih Krajišnika da se krene prema Krajini.

Travnik nije bio mjesto iz kojeg se najbliže dolazi do Bosanske Krajine, ali je, po Alagićevoj logici, bilo baš najbliže preko Vlašića!

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

Izvor:(Saff/Faktor)