Nacrt dokumenta EU: Ukrajini i Moldaviji kandidatski status, BiH opet ništa

U tijelima Evropske unije pripremljen je i posljednji tekst nacrta zaključaka koje će lideri 27 država članica usvojiti na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak i petak u Briselu.

Jutarnji list imao je uvid u taj dokument u kojem stoji da će se Ukrajini i Moldaviji dodijeliti status kandidata za članstvo u EU.

“Evropsko vijeće priznaje evropsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju. Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Evropske unije. Evropsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji”, stoji u nacrtu zaključaka.

Tako će lideri EU prihvatiti preporuku koju je prije sedam dana dala Evropska komisija.

Evropska komisija se navodno protivi davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini iako se pojavila i ta ideja.

Naime, Komisija je davno BiH postavila 14 uslova za sticanje statusa kandidata no BiH ih još uvijek nije ispunila sve.

“Ako bi joj se sada dodijelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uslova. Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije”, piše Jutarnji list.

No, iza BiH postoji paragraph u nacrtu zaključaka, a Hrvatska je navodno uspjela ubaciti i zahtjev o izbornim i ustavnim reformama, čega u prijašnjim varijantama nije bilo.

“Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor lidera BiH postignut 12. juna 2022. u Briselu, koji je potreban za stabilnost i potpuno funkcioniranje zemlje kako bi se odgovorilo na težnje njenih građana političke lidere u BiH poziva da brzo ispune obaveze iz sporazuma i finaliziraju ustavnu i izbornu reformu, što bi zemlji omogućilo odlučni napredak na evropskom putu, u skladu s prioritetima koje je postavila Evropska komisija u svom mišljenju kako bi dobila status kandidata”, piše u nacrtu.

Što se tiče Zapadnog Balkana, ovaj put se spominje i nedvosmislena privrženost evropskoj perspektivi članstva država regije, nešto što već godinama nije tako jasno stajalo u dokumentima Evropske unije.

U dokumentu je najveći problem oko otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom koje su davno ispunile uslove. Njihov primjer dokazuje suprotno od onoga što govori Evropska unija – da nema nikakve “nedvosmislene privrženosti EU”, nego da je na djelu blokada procesa.

Izvor: klix.ba