NADBISKUP BOLEN: ŠOKIRAN SAM TVRDNJAMA O SPALJIVANJU POSMRTNIH OSTATAKA DJECE U KRUGU CRKVENE ŠKOLE U KANADI

Donald Bolen, član Kanadske konferencije katoličkih biskupa i nadbiskup Regine, izjavio je da je šokiran tvrdnjama da su u krugu crkvene škole Mohawk u Brantfordu, u kanadskom Ontariju, spaljivani posmrtni ostaci djece, javlja Anadolija.

Nadbiskup Bolen, predstavnik Katoličke crkve, koja je upravljala internatima u Kanadi kazao je da je duboko pogođen i tužan zbog svega što se dogodilo u toj zemlji.

U jeku rasprava o pronađenim posmrtnim ostacima 1.148 neidentificirane djece u krugu tri crkvene škole sa internatima u kanadskim provincijama Britanska Kolumbija i Saskatchewan, pojavile su se i tvrdnje da su u krugu Crkvene škole Mohawk u Brantfordu, spaljivani posmrtni ostaci djece.

Ovo se mora istražiti

  • Tvrdnja da su kremirani posmrtni ostaci djece šokirala me. Šokiran sam. Nikad do danas nisam čuo za bilo kakvo kremiranje umrle djece. Ovo pitanje se mora istražiti. Molim te Bože da ovo ne bude istina – rekao je Bolen.

Istakao je da osjeća duboku tugu i bol zbog toga što su djeca u to vrijeme prisilno odvođena od svojih porodica i zbog svega što im se kasnije dogodilo u internatima.

  • U to je vrijeme postojao kolonijalni mentalitet kojim se upravljalo tim internatima, koje je uspostavila Vlada. Mnoge crkve su u tome bile saučesnici, uključujući i Katoličku crkvu, koja je djecu odvodila iz njihovih domova u vrlo ranoj dobi. Sada duboko tugujemo zbog toga što su djeca odvođena iz njihovih domova te su potom bila lišena svojih porodica, jezika, kulture i duhovnosti – kazao je nadbiskup Bolen.

Napomenuo je također da je jasno da u Kanadi postoji bolna prošlost uznemiravanja i zlostavljanja djece.

  • Vlada i crkva moraju prihvatiti ovaj bolni dio naše historije te raditi na tome da stvari postanu bolje. Otvorene su tada škole za obrazovanje domorodaca, ali to se obrazovanje provodilo putem asimilacije. Mnoga od te djece po povratku svojim domovima nisu više pripadala vlastitoj kulturi, jeziku ili duhovnosti – rekao je Bolen te dodao:
  • Ovo je također postala transgeneracijska trauma i historijsko naslijeđe. Kolonijalna evropska kultura odgovorna je za ono što se dogodilo u tim školama. Ono što je učinjeno je također protivno učenju kršćanstva.

Predstavnici autohtonih naroda na sastanku s papom Franjom

Bolen je podsjetio da će se čelnici autohtonih naroda u decembru u Vatikanu sastati s poglavarom Katoličke crkve, papom Franjom.

  • Domorodačko stanovništvo želi da papa uputi izvinjenje i vjerovatno će pozvati papu Franju da posjeti Kanadu. Ne mogu govoriti u ime pape, ali on je posjetio Boliviju prije nekoliko godina i tamo se izvinio autohtonim narodima Sjeverne Amerike zbog toga što im je kolonijalizam uništio život te što su im oduzeti jezik, duhovnost i kultura. Na njemu je kako će sada odgovoriti, ali ako jedan problem traje 100 ili 120 godina, to je naslijeđe koje se ne može riješiti za samo nekoliko dana ili tokom jedne posjete. Kanada će se morati dugo boriti s tim problemom – ocijenio je nadbiskup.

Bolen je također podsjetio da je prethodnih dana zapaljeno nekoliko crkava nakon otkrića grobova kod internata za djecu.

  • Ovo je izraz duboke ljutnje unutar autohtonih zajednica, jer ništa slično prema crkvama ne postoji u društvu. Također, ne znamo jesu li požare zapravo podmetnuli domoroci, ali znamo da trenutno postoji mnogo bijesa u zemlji – kazao je.

Kako je naveo, nakon svega što je izašlo na vidjelo prethodnih dana potrebno je uraditi mnogo toga kako bi se situacija smirila.

  • Što je moguće jasnije moramo shvatiti šta se tačno dogodilo, uvidjeti greške i nepravde i otvoreno se izviniti. Moramo se solidarisati sa autohtonim stanovništvom u njihovoj potrazi za pravdom. Moramo ih saslušati s poštovanjem. Ovdje je veoma dug put od istine do pomirenja”, naglasio je nadbiskup Bolen.

Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren je 1820-ih, širom zemlje ih je postojalo 139. Posljednji je zatvoren 1996. godine. Cilj tih škola je bio da učenici iz indijanske zajednice usvoje kulturu bijelaca.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece koja su nasilno oduzeta od porodica, većina je bila izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.

Izvor:hayat.ba