Najbolniji rastanak je onaj na Ahiretu, jer isključuje svaku nadu u ponovni sastanak

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Mi ne možemo mijenjati prošlost, niti iscrtati i odrediti svoju budućnost. Pa zašto se onda ubijamo od tuge zbog onoga što nismo u stanju promijeniti?

Život na dunjaluku je kratak, a mnoštvo je ciljeva, zato gledaj u oblake, a ne gledaj u prašinu. Ako ti se životni putevi suze i zatvore, pouzdaj se u Onoga Koji poznaje vidljivi i nevidljivi svijet i reci: ”Hvala Allahu na svakom stanju.”

Brod ”Titanik” gradilo je stotine ljudi, a Nuhovu, alejhi selam, lađu sagradio je samo jedan čovjek. Međutim, ”Titanik” je potonuo, a Nuhova lađa je nosila čovječanstvo.

Uputa je od Svemogućeg Allaha, a mi nismo stvoreni za planetu Zemlju, već mi pripadamo Džennetu gdje je, na početku, boravio naš otac Adem, alejhi selam. Mi smo na dunjaluku privremeno, da obavimo kratak ispit i provjeru, i da se zatim brzo vratimo.

Stoga, pokušaj dati sve od sebe da sustigneš karavanu iskrenih vjernika i dobročinitelja, koja će te vratiti u našu osnovnu, neopisivo lijepu i prostranu domovinu koja se Džennet zove.

I znaj da putovanje nije rastanak, kao što ni rastanak dvoje zaljubljenih nije rastanak, čak ni smrt nije rastanak, jer ćemo se sresti na Ahiretu.

Pravi rastanak je onda kada neki od nas nastane vječni Džennet, a neki vječni Džehennem. To će biti najteži, najtužniji i najbolniji rastanak, jer isključuje svaku nadu u ponovni sastanak.

Allaha molimo da nas i naše najmilije ne rastavi na Ahiretu, već da nas nastani u vječnom Džennetu u kojem nema brige, tuge i straha od rastanka.
Izvor:saff.ba