NAKON POVRATKA S LJETOVANJA: KAKO ŠTO DUŽE SAČUVATI PREPLANULI TEN

Danima ste uživali na moru ili pored bazena, satima sakupljali sunčeve zrake, okrećući se prema njima poput suncokreta, a sada ste se vratili kući. Naravno, želite da preplanulu boju, u koju ste toliko strpljenja i krema za sunčanje uložili, zadržite što duže, jer – tako vam lijepo stoji. Međutim, prilikom svakog tuširanja koža se peruta […]

Danima ste uživali na moru ili pored bazena, satima sakupljali sunčeve zrake, okrećući se prema njima poput suncokreta, a sada ste se vratili kući.

Naravno, želite da preplanulu boju, u koju ste toliko strpljenja i krema za sunčanje uložili, zadržite što duže, jer – tako vam lijepo stoji.

Međutim, prilikom svakog tuširanja koža se peruta i sa tugom gledate kako vam bakarni ten odlazi u nepovrat.

Pitanje koje sami sebi postavljate je – možete li ga zadržiti još malo? Na sreću, odgovor je potvrdan, a dermatolozi otkrivaju i kako:

Piling od toza kafe

Mada djeluje kao da će vam piling skinuti svu boju sa tijela, to nije tačno, naprotiv. Blagim pilingom, jednom u dvije sedmice, skinut ćete mrtve ćelije sa površine kože, čime ćete izjednačiti boju svuda po tijelu.

Najbolje bi bilo da se odlučite za piling na bazi ulja, sa sitnim granulama, ili od meda i taloga (soca) kafe (pomiješate po jednu kašiku oba sastojka, umasirate kružnim pokretima u kožu, ostavite 10 minuta da djeluje i isperete mlakom vodom).

Nakon svakog tretmana tijelo obilno namažite kremom, uljem ili losionom, ali izbjegavajte one koji sadrže krastavac, mlijeko i limun, jer vam lako mogu posvijetliti kožu.

Tuširajte se mlakom ili što hladnijom vodom, izbjegavajte toplu, a ako se ipak odlučite za kupku u kadi, dodajte u nju tri kašike kafe, crnog ili zelenog čaja.

Kupajte se u kupki od zelenog čaja

Poslije tuširanja samo se blago utapkajte peškirom i na vlažnu kožu nanesite ulje ili kremu po želji. Od ulja birajte avokadovo ili ono, veoma popularno, sa zlatnim česticama.

Zapravo, riječ je o kombinaciji arganovog, suncokretovog, jojobinog i bademovog ulja, uz dodatak vitamina E i zlatnih čestica, koje dodatno ističu preplanulost.

Izbjegavajte depilaciju. Umjesto nje odlučite se za epilaciju ili brijanje sa blagim gelom, a ne penom. Nemojte da idete u solarij, jer će vam samo dodatno isušiti kožu, zbog čega će brže ostariti.

Pijte vitamin B

Da biste je “podmladili”, pijte kompleks B vitamina, koji, osim što sprečava pojavu bora, inicira prirodno tamnjenje kože. Nije B jedini vitamin koji bi trebalo unositi, odmah uz njega je i A, veoma važan saveznik u borbi protiv dehidracije kože, koja posljedično dovodi i do guljenja.

Kad smo kod hidratacije, veoma je važno da u organizam unosite najmanje dva litra vode dnevno kako biste zadovoljili potrebe kože.

Izbjegavajte alkohol

Neko vrijeme nemojte piti alkoholna i gazirana pića, jer dodatno dehidriraju organizam. Da biste što duže ostali crni, bilo bi dobro da povedete računa i o prehrani, odnosno da u jelovnik uvrstite puretinu, jaja, špinat, mrkvu, dinju, sir, soju, losos, bademe, avokado, orašaste plodove, juneću džigericu, mlijeko, kajsije, lubenice, šljive, kao i svo žuto i crveno voće i povrće.

Zapamtite, dan bi bilo idealno početi svježe cijeđenim sokom od mrkve koji ćete popiti na prazan stomak.

Izvor:hayat.ba