Nana Fata Orlović smještena u bolnicu

Primljena je zbog problema sa plućima koje je imala i ranije

Nana Fata Orlović zbog pogoršanog zdravstvenog stanja hospitalizirana je na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila glasnogovornica UKC-a Ersija Aščerić-Mujedinović, Fata Orlović je primljena u bolnicu zbog problema s plućima koje je imala i ranije.

– Smještena je na Odjel za plućne bolesti. Trenutno se prati njeno stanje – kazala je Aščerić-Mujedinović.

Navela je i da je Orlović posljednjih dana imala težak period i želi se odmoriti.

– Veliko je interesovanje za nanu Fatu. Njoj je sada potreban mir – dodala je Aščerić-Mujedinović.

Prema nezvanilnim informacijama, Fata Orlović je proteklih noći, nakon što je u njenom dvorištu u Konjević-Polju srušena nelagalno sagrađena crkva, bila izložena provokacijama.

– Više pijanih osoba dolazilo je pred kuću Fate Orlović, pjevali su četničke pjesme i ljubili zemlju gdje je bila srušena crkva – kazao je izvor za Tuzlanski.ba, dodajući da je Orlović sve to potreslo zbog čega joj se dodatno narušilo zdravstveno stanje.

Borba za uklanjanje pravoslavne crkve koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Izvor:avaz.ba