NASTUPIO JE MJESEC REDŽEB: JEDAN OD ČETIRI SVETA MJESECA MUSLIMANA I NAGOVJEŠTAJ RAMAZANA

Večeras je sa akšam namazom, nastupio je mjesec redžeb, jedan od četiri sveta mjeseca u hidžretskom kalendaru.

Nakon njega dolazi mjesec šaban, a poslije njega mubarek ramazan. Među Bošnjacima izraz učajluci je zajednički naziv za ove mjesece u kojima se nalaze četiri mubarek noći: Lejletu-l-Regaib, Lejletu-l-Berat, Lejletu-l-Miradž i Lejletu-l-Kadr. Ove noći su za ljude – za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe.

Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira. Nepovredivost njihovu spominje i Kur’an:

“Od kad je stvorio nebesa i zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta, u njima sami sebi zulum ne činite (kršeći Allahove zabrane i granice)!“ (Tevbe 36).

Redžeb je i mjesec muštulukdžija ramazana, u kojem se otvaraju mnoge mogućnosti vjernicima, a između ostalih mogućnost za kultiviranje višeg nivoa svijesti o Božijoj milosti i prisutnosti.

Mjesec redžeb ima puno odlika:

1) To je sveti mjesec u kojem je zabranjeno ratovanje i kavga. U njemu je svako dobro djelo višestruko nagrađeno a svako loše višestruko pokuđeno.

2) Prvi četvrtak mjeseca redžeba je mubarek noć Lejle i regaib. To je noć u kojoj je hazreti Amina osjetila da je zanijela Muhammeda a.s. Ta se noć u narodu zove i noć želja i nade. Lejle i regaib je prva od tri mubarek noći koje prethode mjesecu ramazanu.

3) Na početku mjeseca redžeba naš Poslanik a.s. je učio sljedeću dovu: “Allahu naš, podari nam bereket u redžebu i šabanu i podari nam da dočekamo ramazan”. Ova dova se preporučuje svakome da je uči do ramazana.

4) Lejle i miradž je druga mubarek noć u ovom mjesecu i obilježava se 27. redžeba. Te noći, nakon jako teškog perioda, Allah dž.š. je počastio Muhammeda a.s. putovanjem iz Mekke u Jerusalem pa onda iz Jerusalema u najveće nebeske sfere.

Sa početkom mjeseca redžeba važno je razumijeti da se radi o svetom mjesecu, pratiti njegove mubarek noći, učiti dovu koju je Muhammed a.s. učio i aktivno se pripremati za ramazan.

“Allahumme barik lena fi redžebe ve šaban ve belligna ramadan!”

Da nam Allah dragi podari bereketa u mjesecu redžebu i šabanu i da dočekamo mjesec ramazan. Amin!

Izvor:hayat.ba