NAUČNICI UPOZORAVAJU: OVO NISU KLIMATSKE PROMJENE, OVO JE KLIMATSKI HAOS

Štetan uticaj čovječanstva na klimu je činjenica, kažu UN -ovi naučnici u studiji.

Autori izvještaja tvrde da se ne može isključiti da se porast nivoa mora od dva metra do kraja ovog stoljeća.

No, postoji nova nada da bi značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo stabilizirati porast temperatura.

  • Današnje izvještaj Radne skupine 1 IPCC-a je crveni alarm za čovječanstvo”, rekao je glavni sekretar UN-a António Guterres.
  • Ako sada udružimo snage, možemo spriječiti klimatsku katastrofu. No, kako današnji izvještaj jasno pokazuje, nema vremena za odgađanje niti mjesta za izgovore. Računam na čelnike vlada i sve zainteresirane strane da osiguraju uspjeh COP26″, rekao je.

Izvještaj nam govori o tome kako su utjecaji klimatskih promjena sada mnogo rašireniji nego što smo mislili, i mnogo ozbiljniji – od toplotnih valova do suša do požara, do velikih pljuskova i obalnih poplava”, rekla je Christiana Figueres, voditeljica UN-ovog sporazuma koji je omogućio Pariški sporazum.

Dodala je kako se s nizom nedavnih ekstremnih vremenskih događaja koji su se dogodili u kratkom vremenskom razdoblju situacija sada nalazi u kriznoj tački.

  • Ovo više nisu klimatske promjene, ovo je klimatski haos. Izvještaj nam daje naučno shvaćanje koje podupire klimatski haos koji svakodnevno promatramo”, rekla je Figueres za BBC.

Globalna površinska temperatura bila je 1,09 C viša u desetljeću između 2011. i 2020. nego između 1850.-1900.

Proteklih pet godina bile su najtoplije zabilježene od 1850

Nedavna stopa porasta razine mora gotovo se utrostručila u odnosu na 1901.-1971.

Ljudski utjecaj je “vrlo vjerovatno” (90%) glavni pokretač globalnog povlačenja ledenjaka od 1990-ih i smanjenja arktičkog morskog leda

  • Gotovo je sigurno” da su toplinski valovi, uključujući vrućine, postali sve učestaliji i intenzivniji od 1950 -ih, dok su hladni događaji postali rjeđi i manje ozbiljni, piše Index.hr.

Izvor:hayat.ba