Nedim Sladić otkriva svoje prognoze za ljeto: Toplotni udari, požari, 70 dana vreline, čeka nas u 10 godina jedno od toplijih ljeta

Već u drugoj polovini juna temperature će prelaziti 30 stepeni, a tokom jula i augusta ne smijemo isključiti mogućnosti da ćemo se približiti granici od 40 stepeni.

Ako je suditi prema dinamičkim i statističkim izračunima čeka nas jedno uobičajeno ljeto, područje Balkana očekuju povremene, kraće ali i izraženije valove vrućine od kojih barem jedan može nepovoljno utjecati na zdravlje stanovništva. Toplotni valovi, grmljavinske nepogode i opasnost od požara u Hercegovini obilježit će ovo ljeto koje je među 10 toplijih ljeta, kaže Nedim Sladić u svojoj zvaničnoj prognozi za ljeto 2021. godine.

Već u drugoj polovini juna temperature će prelaziti 30 stepeni, a tokom jula i augusta ne smijemo isključiti mogućnosti da ćemo se približiti granici od 40 stepeni. Mnoge će obradovati podatak da je vjerovatnoća dugotrajnih valova vrućine poput onih iz 2015. i 2003. godine niska ovog ljeta jer će ih prekidati dolazak kratkotrajnih hladnih fronti.

Hercegovina bi ovog ljeta mogla vidjeti preko 70 vrelih dana, dok je prošlog ljeta broj takvih dana bio približan 60. Sarajevo očekuje 40 vrelih dana, a neće izostati ni tropske noći, pojasnio je meteorolog Nove BH.

Izvor:haber.ba