Nema saglasnosti za proglašenje Dana žalosti u BiH

Za predloženu tačku bilo je šest glasova ZA (ministri iz reda Bošnjaka i Hrvata), dok su predsjedavajući i tri ministra iz reda Srba glasali protiv te odluke

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odbilo je u dva kruga glasanja proglasiti 11. juli Danom žalosti u cijeloj BiH jer su protiv takve odluke glasali ministri iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je ranije da je prijedlog za proglašenje 11. jula Danom žalosti došao kasno te da će ga ministri razmatrati na nekoj od narednih sjednica, ali je danas odbio podržati takvu inicijativu koju je predložila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA).

Za predloženu tačku bilo je šest glasova ZA (ministri iz reda Bošnjaka i Hrvata), dok su predsjedavajući i tri ministra iz reda Srba glasali protiv te odluke iako će se ovog 11. jula obilježiti 26. godišnjica od genocida u Srebrenici i biti obavljen ukop posmrtnih ostataka 19 ubijenih.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine. Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Izvor:fokus.ba