Nemiri u nekoliko gradova Švedske, krenulo sve spaljivanjem Kur’ana

Nemiri su izbili u južnoj Švedskoj u subotu uvečer uprkos tome što je policija preventivno premjestila skup jedne antiislamske ekstremno desničarske grupe koja je planirala da javno spali Kur’an.

Tuče i nemiri prijavljeni su u gradu Landskroni, na jugu, pošto su demonstracije koje je tamo zakazala danska desničarska stranka “Stram Kurs” (Tvrda linija) prebačene u obližnji grad Malme.

Blizu stotinu uglavnom mladih ljudi je bacalo kamenje, palilo automobile, auto-gume i kante za otpatke i barikadama ometalo saobraćaj, saopštila je švedska policija.

Situacija se smirila u Landskroni kasno uvečer, ali je i dalje napeta, saopštila je policija, dodajući da niko nije povrijeđen.

Demonstracije su održane u subotu uvečer i u Malmeu gdje je lider “Stram Kursa” Rasmus Paludan održao govor iako se okupilo svega nekoliko desetina ljudi. Mali broj kontrademonstranta je bacao kamenje na njih, a policija ih je rasterala “biber-sprejem”.

Švedska policija se spremala za nemire poslije sukoba u petak demonstranata i kontra-demonstranata u gradu Orebru, gdje je desničarska grupe prvobitno namjeravala da javno spali Kur’an.

Kim Hild, portparolka policije u južnoj Švedskoj, rekla je da policija nije povukla dozvolu za subotnje demonstracije “Stram Kursa”, jer Švedska “cijeni slobodu govora”.

U neredima u Orebru u petak je bilo povrijeđeno 12 policajaca i zapaljena su četiri policijska vozila.

Sukoba je proteklih dana bilo i u Stokholmu, gdje su ekstremisti spalili Kur’an, i u gradovima Linčeping i Norčeping, gdje je “Stram Kurs” planirao ili je imao demonstracije.

Rasmus Paludan, danski advokat koji ima i švedsko državljanstvo, osnovao je “Stram Kurs” 2017. godine. Na stranici te stranke, čiji je program antiimigracioni i antiislamski, piše da je “Stram Kurs najpatriotskija politička partija u Danskoj”. prenosi n1

Izvor:haber.ba