Nemoj zaboraviti svoj udio u ibadetu, jer je on radost duše

SLAST POKORNOSTI BOGU JE NAJLJEPŠA SLAST

SLAVLJENJE

Ponavljaj sa kosmosom slavljenje Allaha. Kosmos slavi svoga Gospodara, pa Ga i ti slavi. Pazi da ptice i ribe ne slave Gospodara više od tebe. Tvoja je obaveza da budeš ustrajan u tome, da uvijek budeš privržen hvaljenju Allaha i da tvoj jezik bude vlažan od zikra, kako bi našao rahatluk, sigurnost, pouzdanje i smirenost. Onaj koji slavi Allaha uvijek Mu sedždu čini, i dok ide i dok radi. Onaj ko slavi Allaha je plemenit čovjek koji zna smisao života. Kako je samo lahak, ugodan i lijep ovaj način života, a najbolji je: „Neka je slavljen i hvaljen Allah (subhanallahi ve bi hamdihi).“

      IBADET

Nemoj zaboraviti svoj udio u ibadetu, jer je on radost duše. Svaki užitak se završi, osim užitka ibadeta. I svaka slast prođe, osim slasti pokornosti, jer jedino Allah posjeduje tvoju sreću, pa ako Mu se pokoriš i obožavaš Ga, učinit će te srećnim i zadovoljnim. Zato umnogostruči približavanje Slavljenom i Uzvišenom Allahu, ustraj u zikru i pokoravaj se Njegovoj naredbi – uči ćeš u dva dženneta: džennet na dunjaluku i Džennet na Ahiretu. Posveti se ibadetu sa skrušenošću, pobožnošću, ljubavlju i silnom željom, jer je on ključ svakog uspijeha, pobjede, dobra, blagodati  i milosti.

     LIJEP IZGLED

     Nemoj zanemarivati svoju odjeću, pa da uznemiriš razum. Prljanje i mašćenje odjeće su stvari koje povlače brigu i tugu. Čuvaj čistoću svoje odjeće i nemoj zanemariti lijep izgled kako bi osjetio blagodat duševnog rahatluka. Zaista je parfem, lijep izgled i čistoća odjeće dokaz dobrog ukusa i duševne stabilnosti. Stvari za čistoću ne koštaju puno: malo šampona, nešto vode i jedno prskanje parfemom uz pranje zuba i bit ćeš boljega stanja od stanja jadosti i prljavštine, koja ti privlači tugu. Kosmos je lijep, a priroda je očaravajuća, pa budi u skladu sa njima.

 MALI NOTES

     Nosi mali notes i olovku u džepu kako bi zabilježio sve korisne stvari pored kojih prođeš. Kada čuješ nešto korisno, stih, neku izreku, naučnu dosjetku, odmah je zapiši sa opisom glavnih stavki, jer će te one podsjetiti na ostatak govora i ono što želiš učiniti. Zapiši misli i ideje. Zapiši ono što čuješ ili vidiš od korisnih stvari i pouka.

Izvor: Mapa Pravog puta

Autor: Aid el-Karni

Za Akos.ba izdvojila i pripremila: Neira P.

Izvor.akos.ba