Nestaje digitalni arhiv sirijskog rata, YouTube izbrisao stotine hiljada snimaka

Od snimaka zračnih udara do džihadističkih osvajanja teritorija, YouTube stranica Al-Muteza Billaha služila je kao digitalni arhiv sirijskog rata dok automatski preuzet software nije trajno izbrisan.

Stranica koja prikazuje ratne snimke prekršila je standarde YouTube zajednice i ne može se obnoviti jer su Al-Muteza Billaha, građanina-novinara, pogubili pripadnici Islamske države prije tri godine zbog njegovih napora na dokumentiranju rata.

– To nisu samo snimci koji su izbrisani, to je kompletna arhiva našeg života – kazao je Sarmad Jilane, sirijski aktivista i blizak prijatelj Al-Muteza Billaha, koji je ubijen u 21. godini. Praktično, to izgleda kao da je dio naše virtualne memorije izbrisan, kazao je Jilane.

Platforma YouTube u vlasništvu Googlea izbrisala je stotine hiljada snimaka koje su postavili sirijski aktivisti otkako je 2017. godine uvela automatski software brisanja sadržaja koji su metom primjedbi, uključujući i snimke nasilja i eksplicitnih prizora. To nije jedini div među društvenim mrežama koji se oslanja na preuzimanja vještačke inteligencije, ali je ta platforma adresa za većinu sirijskih ratnih snimaka, što predstavlja čak i teži udarac po aktiviste.

Snimci prikazuju režimska bombardovanja, pogubljenja od strane džihadista i hemijske napade, i služili su kao vitalan prozor vanjskom svijetu za sukob koji je limitiran za većinu stranih novinara i istražitelja i sniman je uglavnom od ljudi koji žive u Siriji. Dok rat ulazi u 11. godinu, pojavile su se rastuće brige da bi digitalni dokazi ratne istorije mogli biti izbrisani neselektivnim internetskim akcijama.

– Snimci su dio pamćenja kompletnog stanovništva – kazao je Jilane.

– Svaki snimak pomaže nam da se prisjetimo stvari poput onih koliko je granata ispaljeno tog dana, koji je tačan datum određenog dešavanja, ili čak kako smo se osjećali tog dana – izjavio je aktivista za AFP putem telefona iz Njemačke.

Jilane je jedan od osnivača ugledne internetske stranice pod vodstvom aktivista koja je dokumentirala zločine džihadista iz takozvane grupe Islamska država. Prije četiri godine, YouTube je izbrisao sadržaj te stranice ali je otada obnovljen uz pomoć Sirijsklog arhiva – grupe koja radi na očuvanju digitalnih dokaza sirijskog sukoba. Sirijski arhiv pomogao je u obnovi više od 650.000 snimaka s YouTubea izbrisanih od 2017. ali je to tek djelić izbrisanog sadržaja.

– Postoji istinska nelagoda među ljudima da je sirijska istorija izbrisana tehnologijom koju pamte mašine – kazao je Dia Kayyali iz krovne kompanije Mnemonic.

Kako bi došao do predodžbe koliko je sadržaja izbrisano, Sirijski arhiv uporedio je snimke dostupne online s onima prikupljenim na njegovim serverima. Skoro četvrtina kolekcije Sirijskog arhiva više nije dostupna na YouTubeu, kazao je Kayyali.

Situacija bi se mogla i pogoršati dok globalne sile jačaju pritisak na vodeće društvenih mreža da ukinu terorističke online sadržaje. U decembru su evropski poslanici postigli provizorni sporazum u ukidanju uvredljivih materijala u roku od sata.

Ukoliko bude proveden, to bi učinilo očuvanje sadržaja iz sirijskog rata čak i težim. (Agencije)

Izvor:Tuzlanski.ba