Nestašica protivotrova za ujed zmije: Čeka se sastanak sa Institutom “Torlak” iz Beograda

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je dopis Ministarstvu civilnih poslova BiH i Federalnom ministarstvu zdravstva za organiziranje sastanka sa predstavnicima Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu kako bi se pokušala osigurati nabavka manjih količina seruma protiv ujeda zmije.

Informacija je to koju smo dobili iz Federalnog ministarstva zdravstva nakon što su nam ranije kazali kako su u kontaktu sa potencijalnim dobavljačima antiviperin seruma protiv zmijskog ujeda.

– Nakon obavljenog razgovora sa pomoćnikom direktora Instituta “Torlak”, koji je ukazao na trenutno smanjenu proizvodnju seruma, predložen je sastanak. Kada bi sastanak trebao biti održan, u ovom trenutku ne znamo – kazali su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, javnost je još krajem maja upozorena da neki kantonalni zavodi za javno zdravstvo i zdravstvene ustanove raspolažu ili sa jednom ili nijednom dozom seruma protiv ujeda zmije, dok je nekim serumima sa 31. majom istekao rok trajanja.