NEVJEROVATNE PREDNOSTI KOJE BI MOGLI ISKUSITI ONI KOJI KORISTE ULJE KLINČIĆA

Ulje klinčića je esencijalno ulje koje se ekstrahira iz cvjetnih pupoljaka na stablima klinčića, a o njegovim se zdravstvenim blagodatima u posljednje vrijeme sve češće govori. Sitni crvenkasto-smeđi pupoljci dugo se suše i koriste za stvaranje začina, a sadrže do 20 posto ulja koje se koristi kao lokalni anestetik kod zubobolje, u germicidima, vodi za […]

Ulje klinčića je esencijalno ulje koje se ekstrahira iz cvjetnih pupoljaka na stablima klinčića, a o njegovim se zdravstvenim blagodatima u posljednje vrijeme sve češće govori.

Sitni crvenkasto-smeđi pupoljci dugo se suše i koriste za stvaranje začina, a sadrže do 20 posto ulja koje se koristi kao lokalni anestetik kod zubobolje, u germicidima, vodi za ispiranje usta i zaslađivačima.

Ulje klinčića je možda najpoznatije po zdravstvenim prednostima za zube. Ovo esencijalno ulje sadrži puno eugenola i eugenol acetata.

To su dva sastojka koja dokazano sprječavaju nastanak kamenca i eroziju zuba, piše International Journal of Dentistry. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Clinical and Diagnostic Research, istraživači su također utvrdili da je to najučinkovitiji prirodni proizvod u borbi protiv karijesa, navodi Index.hr.

Studija iz National Library of Medicine otkrila je da ulje klinčića sadrži protuupalna, antioksidativna, protugljivična i antimikrobna svojstva, što ga čini korisnim u liječenju kožnih bolesti poput akni i jačanju imuniteta. Pharma Innovation Journal objavio je 2019. studiju koja je pokazala da ulje klinčića u laboratorijskim pokusima smanjuje upalu za čak 35.7 posto. Ulje klinčića uspješno se primjenjuje i za liječenje astme, fibroze i edema.

Sastojak je i krema za kožu zbog svojih svojstava kojima usporava starenje kože,a korisno je i za ljude sa sezonskim alergijama.

Osobe s probavnim smetnjama također mogu profitirati dodavanjem ulja klinčića u svoju prehranu. Studije pokazuju da može pomoći kod mučnine, bolesti kretanja i nadražaja gastrointestinalnog trakta.

Izvor:hayat.ba