Nije trpio mobing: Gavrankapetanović izgubio spor protiv KCUS-a, mora platiti više od 17.000 KM

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i nekadašnji uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), žalio se u medijima, ali i Sudu, da je otišao iz KCUS-a zbog mobinga. U Općinskom sudu u Sarajevu mobing za koji je tvrdio da ga je trpio kod bivšeg poslodavca nije dokazao.

Općinski sud Sarajevo je Gavrankapetanovićevu tužbu u cijelosti odbio kao neosnovanu. Presudom od 17. marta 2021. godine Gavrankapetanoviću je naloženo da mora platiti troškove tuženima u iznosu većem od 17.000 KM.

U svom tužbenom zahtjevu Gavrankapetanović je tražio da se utvrdi kako je bio žrtva mobinga, da su ga tuženi sistemski uznemiravali na radnom mjestu počevši od februara 2016. godine do otkaza ugovora o radu 31. decembra 2017. godine.

Kako je Sud uvrdio da se radi o neosnovanim optužbama, Gavrankapetanoviću je presudom naloženo da nadoknadi troškove postupka suđenja i to: prvooptuženom KCUS-u i drugootuženoj prof. dr. Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici KCUS-a, u iznosu od 5.616 maraka, trećeoptuženom prof. dr. Đemilu Omeroviću, šefu Klinike za ortopediju i traumatologiju u iznosu od 5.686 KM te prof. dr. Dželaludinu Junuzoviću, tadašnjem direktoru Hirurških disciplina, u iznosu od 6.318 KM.

Presuda Općinskog suda u Sarajevu je prvostepena i Gavrankapetanović ima pravo na žalbu.

Izvor:haber.ba