NIKAD NE IDITE GLADNI NA TRENING: Ideje za obroke koji daju energiju!

Svi znamo da se ne vežba na pun stomak. Mnogi (nekad samoproklamovani) treneri insistiraju da se pre samog treninga ne jede ništa ali imajte na umu da ovo ne podrazumeva sate i izgladnjivanje.

Ovo pravilo odnosi se na ne jelo okvirno pola sata neposredno pre treninga, kao i na to da što se više bliži vreme fitnesu to mu više treba i prilagoditi ishranu i unos tečnosti.

Možda vam se ovo čini kao nemoguća misija u kojoj se smenjuju i ređaju komplikovane tabele, nabavke i priprema. Ako je tako, odmah zastanite, duboko udahnite (dijafragmom, razume se) i probudite se iz te iskonstruisane noćne more.

Zbog čega treba jesti pre treninga

Da biste se uspešno i efikasno bavili bilo kojom fizičkom aktivnošću, bilo da je u pitanju plivanje boks ili pilates, potrebna vam je energija. Kada se određuje vrsta i količina hrane, u obzir se uzimaju sve individualne osobine vežbača (poput godina, težine, fizičke spremnosti…) kao i vrsta vežbe koju će izvoditi. Trčanje velikom brzinom sagoreva veći broj kalorija od plivanja, plivanje više od pilatesa itd. Podjednako važno koliko i izbor same hrane jeste da odaberete opciju da do te hrane dođete lako i na način koji vam odgovara. U suprotnom, ona postaje samo neprijatna obaveza i stres koju je teško ispoštovati na duge staze. Nemojte upadati u gladne, nervozne epizode dovoljno je da imate CarGo Butler aplikciju instaliranu na telefonu i lagano možete ispratiti svaki plan ishrane.

Koja jela/šta treba jesti pre treninga u zavisnosti koliko vremena imate? Dajemo vam nekoliko primera:

2.5 do 3 sata pre treninga

Omlet sa parčetom integralnog hleba, zdrave masti (poput pola avokada) i sezonsko voće poput jabuke, kruške, narandže. Meso koje nije masno (piletina, ćuretina, teletina…) i salate od povrća s maslinovim uljem. Integralni pirinač sa povrćem i grilovana riba.

1.5 do 2 sata pre treninga

Ovsena kaša bez dodatog šećera sa voćem i bademima ili lešnicima. Sveže bobičasto voće sa mladim sirom ili grčkim jogurtom. Umesto svežeg, možete dodati i manju količinu sušenog voća. Parče integralnog hleba sa mladim sirom

Manje od sata pre treninga

1 banana ili dve jabuke. Čaša običnog jogurta ili kefira (bez dodataka). Proteinska štangla.

Izvor:stil.kurir.rs