Njemačka će kažnjavati negiranje ratnih zločina i genocida

Navodni ratni zločini u Buči u Ukrajini, genocid nad Jezidima, kršenja ljudskih prava Ujgura u Kini kao i mnogi drugi zločini u sukobima širom svijeta …

… se uvijek i iznova umanjuju ili čak poriču da su se ikada dogodili te zakonodavci u Njemačkoj više ne žele tolerisati ovakvo stanje i žele da takve izjave budu kažnjive zakonom ako se koriste za raspirivanje mržnje ili remećenje javnog mira.

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, izglasao je amandman krajem oktobra, a danas bi trebao biti usvojen u Bundesratu, gornjem domu koji predstavlja državne vlade, javla Deutsche Welle (DW).

Odobravanje, negiranje i “grubo trivijaliziranje” ratnih zločina i slučajeva genocida sada će potpadati pod kazneno djelo “huškanja naroda” u novonastalom stavku 5. članka 130.

– Ovaj amandman će policiji dati jasne smjernice o tome kako i što mogu istraživati – rekao je za DW Michael Kubiciel, pravni stručnjak sa Univerziteta u Augsburgu.

On navodi da pored jasnijih smjernica koje će sada vlasti imati radilo se o ispunjavanju zahtjeva Evropske komisije.

Njemačka se nije žurila s donošenjem te mjere. Direktiva EU-a za borbu protiv rasizma donesena je 2008. godine, a njemačka vlada je bila prisiljena reagovati sada zbog prijetnje EU postupcima za kršenje prava.

Josephine Ballon, glavna advokatica organizacije HateAid, koja podržava žrtve online mržnje, smatra da promjena dolazi u pravom trenutku.

– Uzbuđena sam što ću vidjeti kako će se ovaj amandman pokazati. Definitivno vidim praktičan opseg za to. Upravo sada, u kontekstu ukrajinskog rata, vidimo neke stvari koje bi mogle potpasti pod to. Rekla bih da amandman dolazi u trenutku kada može biti vrlo relevantan – rekla je Ballon za DW.

Ako bude donesen, izmijenjeni zakon primjenjivat će se na i izvan interneta. Promjena zakona neće uticati na raspravu o činjenicama o mogućim zločinima prema međunarodnom pravu, kaže Aziz Epik, asistent profesora kaznenog prava na Univerzitetu u Hamburgu.

– Ali ako imate sastanak, na primjer, na kojem se agitira protiv Ukrajinaca, ili se govori o ‘fašističkom režimu’ u Kijevu i sličnim stvarima ili postoji trivijalizacija onoga što se dogodilo u Buči, onda bismo mogli završiti u situacijama u kojima će se primijeniti novi amnadman – dodaje Epik, piše Fena.

 

Izvor:haber.ba