Njemačka odlučila produžiti kontrole na granici

Konfederacija njemačkih udruženja poslodavaca (BDA) kritikovala je granične kontrole zato što, kako se ocjenjuje, utiču na privredne aktivnosti i lance snabdijevanja

Njemačka će do početka marta produžiti kontrole na granicama s Austrijom i Češkom radi sprečavanja širenja epidemije novih sojeva korona virusa, saopštila je danas vlada u Berlinu.

Ministarstvo zdravlja je, prema riječima portparola, produžilo za 14 dana ovu mjeru koja je u nedjelju stupila na snagu, izazivajući kritike kako u Evropi tako i u Njemačkoj.

Pojačane kontrole uz drastična ograničenja kretanja odnose se i na putnike iz Južne Afrike, Velike Britanije i Brazila odakle dolaze različiti sojevi korona virusa.

NORVEŠKA UKIDA VEĆINU ZABRANA U GLAVNOM GRADU!

Konfederacija njemačkih udruženja poslodavaca (BDA) kritikovala je granične kontrole zato što, kako se ocjenjuje, utiču na privredne aktivnosti i lance snabdijevanja.

Prije početka ublažavanja mjera, uključujući ponovno otvaranje škola 22. februara, Njemačka uvodi besplatne antigenske testove na kovid, kao i autotestove za jedan evro, najavio je ministar zdravlja Jens Špan.

“Svi građani od 1. marta moraju da imaju mogućnost besplatnog testiranja koje će sprovoditi osoblje obučeno za brze antigenske testove. Tih testova sada ima dovoljno na tržištu”, napisao je na Tviteru njemački ministar.

Antigenski testovi ne smatraju se tako pouzdanim kao PCR testovi.

Izvor:fokus.ba