Njemačka stavila Srbiju na crvenu listu zbog korone, evo gdje je BiH

Njemačka je ponovo stavila Srbiju na spisak zemalja visokog rizika od zaraze koronavirusom.

Na spisak, koji se redovno ažurira svake sedmice u skladu sa incidencom u pojedinim zemljama, pored Srbije su dodate i Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestina i Šri Lanka.

Time automatski stupa na snagu i upozorenje njemačkog ministarstva vanjskih poslova njemačkim građanima da od 5. septembra izbjegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u Srbiju. prneosi “Radiosarajevo“.

Istovremeno, građani koji su u periodu od deset dana prije ulaska u Njemačku boravili u nekoj od država sa spiska visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u Njemačku upute u desetodnevnu samoizolaciju.

“Taj kućni karantin može biti prevremeno okončan ako preko za to predviđenog portala dostave potvrdu da su vakcinisani, da su preboljeli COVID-19, ili negativni test na koronavirus”, navodi se na sajtu njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Bosna i Hercegovina se još nalazi na “zelenoj listi”.

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 30. augusta 2021. države članice EU postepeno su ukinule ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike Bosne i Hercegovine.

Državljani BiH u Njemačku i ostale zemlje EU mogu ući po poznatim COVID-protokolima.

Izvor:haber.ba