Njemački gubici zbog korone 250 milijardi eura, 16.000 firmi bankrotiralo

Pandemija korone Nijemce će vjerovatno koštati dobrih 50 milijardi evra, i to samo u prvom kvartalu 2021. Ukupna šteta je mnogo veća, pokazuju proračuni Instituta za njemačku privredu.

Ukupan gubitak njemačke države i građana zbog pandemije korone do sada je iznosio oko 250 milijardi evra, izračunao je Institut njemačke privrede iz Kelnu (IV) tačno godinu dana nakon prvog lokdauna koje je počelo 14. marta 2020. Do sada je više od 16.000 kompanija proglasilo bankrot, a tu je još i 5.000 takozvanih tzv. zombi kompanija, odnosno onih bez izgleda na preživljavanje, piše DW.

“Korona-kriza je bila i još uvijek jeste ogroman šok za njemačku ekonomiju”, kaže direktor Instituta Mihael Hiter.

“Paketi pomoći savezne vlade i naknada za skraćeno radno vrijeme spriječili su još gore posljedice, ali nisu sve firme mogle da savladaju ovu tešku fazu. Nadamo se da će se stopa vakcinacije povećati tako da kompanije konačno ponovo mogu da planiraju i da sa više samopouzdanja gledaju u budućnost”, rekao je Hiter.

Šok u prvom kvartalu 2020.

Zatvorene radnje, poremećeni lanci snabdijevanja, milioni ljudi na skraćenom radu: pandemija je do temelja potresla gotovo sva područja privrede, a posebno su dugotrajni lokdauni imali negativan uticaj na firme.

U prvom tromjesečju 2020. godine, prema proračunima kelnskog instituta, bruto domaći proizvod (BDP) opao je relativno blago. Zatim je uslijedio šok u drugom kvartalu: prognozirani BDP bez korone u tom periodu bio bi oko 850 milijardi evra, a zapravo je bio oko 100 milijardi evra manji.

U trećem kvartalu, posebno u ljetnim mjesecima, razlika je ponovo značajno smanjena, ali nije u potpunosti nestala. Ponovnim lokdaunom od kraja 2020. godine, gubici su se ponovo povećali. Prema navodima kelnskog instituta, pandemija će vjerovatno koštati dobrih 50 milijardi evra samo u prvom kvartalu 2021. godine.

Mnoge firme nisu mogle da izdrže krizu uprkos odgađanju proglašenja insolventnosti i državne pomoći: oko 16.300 preduzeća bankrotiralo je 2020. godine, a tom broju trebalo bi dodadati još oko 5.000 “zombi kompanija” koje, uprkos pomoći, jedva da imaju izgleda za preživljavanje.