Članak započinje prisjećanjem na zločin u Ahmićima, u kojem su snage HVO-a ubile 117 Bošnjaka, među njima i jednu bebu.

– Sve bi to bila samo još jedna tužna priča iz bosanskog rata da hrvatski predsjednik Zoran Milanović prošle sedmice nije pozvao predstavnike hrvatsko-bosanskih trupa u svoju predsjedničku palaču u Zagrebu. Među njima je bio i Tihomir Blaškić, zapovjednik HVO-a u regiji, kojeg je tribunal UN-a u Haagu za Ahmiće prvostepeno osudio na 45 godina zatvora. U međuvremenu je, kao i gotovo svi Hrvati osuđeni za ratne zločine, ponovo na slobodi – navodi TAZ.

List ističe da je Milanović insistirao na tome da pohvali tadašnje zapovjednike za njihove usluge u “odbrani Hrvata u Bosni i Hercegovini” i u samoj Hrvatskoj.

– O žrtvama ratnih zločina nije rekao ni riječi. Je li se ubistvom civila u Ahmićima zaista branilo Hrvate iz Bosne? – pita se TAZ i dodaje da je Milanović ustao u zaštitu HVO-a te je presude UN-ovog suda u Haagu kritizirao kao “političke”, prenosi Index.hr.

Ističe se da su “hrvatski nacionalisti u Bosni i Hercegovini htjeli za sebe zauzeti jedan dio teritorija i etnički ga očistiti po uzoru na Republiku Srpsku” te da i “današnji hrvatski ekstremisti u BiH žele ostvariti isti cilj”, tj. ponovnu uspostavu Herceg-Bosne.

– Njihovi najviši predstavnici, poput današnjeg šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, poziraju sa međunarodnim diplomatima ispred zastave bivše paradržave Herceg-Bosne. Čović dobiva podršku iz Zagreba, pa čak i međunarodne zajednice. Hrvatska vladajuća stranka HDZ u Bruxellesu lobira za političke ciljeve svoje hercegovačke sestrinske stranke – piše TAZ i dodaje da Hrvatska žestoko lobira u Evropskoj uniji za promjenu izbornog zakona u BiH, čiji bi rezultat bio “podijeliti društvo na najsitnije etničke komponente”.

– Budući da međunarodni diplomati poput šefa misije Evropske unije u Bosni Johanna Sattlera i američkog ambasadora u Sarajevu Erica Nelsona pokazuju razumijevanje za političke ciljeve etnonacionalista, političke napetosti u Bosni ponovo su se pojačale – navodi se u članku.

Predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića TAZ opisuje kao “historijskog revizionista” i jednog od onih nacionalističkih političara koji su “lično profitirali od rata i nakon njega”.