Nuklearni incident u Bjelorusiji: Pokretanje reaktora izazvalo očitavanje visokog nivoa radijacije?

Bjelorusija je porekla da se dogodio incident i rekla je litvanskoj Državnoj inspekciji za nuklearnu energiju (VATESI) da je zračenje ostalo u normalnim granicama

Nakon navodnog incidenta u bjeloruskoj nuklearnoj elektrani u Ostrovecu ranije ovog mjeseca, stanice za nadzor zračenja su zatamnile u cijeloj zemlji, pri čemu su javno dostupni podaci o praćenju zračenja u Bjelorusiji nestali na nekoliko sati, izvjestili su litvanski dužnosnici, prenosi Euractiv.

Bjeloruski Telegram-kanali izvijestili su 7. marta o kvaru rashladnog sistema u nuklearnoj elektrani Astravyets koja se nalazi 50-ak kilometara od Vilniusa. Litvanski dužnosnici obratili su se bjeloruskim kolegama za više informacija.

– Sredinom dana te su stanice isključene s mreže – rekao je Julius Žiliukas, voditelj litvanskog Radiološkog sigurnosnog centra, za LRT TV.

On je izjavio da ne može reći u čemu je problem i da još nemaju informacije o tome, ali stanice su kasnije ponovno uključene i pokazale su normalnu pozadinu zračenja, kao i uvijek. Ovo je prvi put da se takav incident dogodio s praćenjem.

Međutim, budući da je vjetar puhao istočno, u Litvaniji nije zabilježen skok zračenja. Žiliukas je izjavio da su ljudi na društvenim mrežama dijelili fotografije na kojima mjere kako se razina zračenja povećava, iako za to ne postoje službeni podaci.

Bjelorusija je kasnije porekla da se dogodio incident i rekla je litvanskoj Državnoj inspekciji za nuklearnu energiju (VATESI) da je zračenje ostalo u normalnim granicama. U međuvremenu, VATESI je više puta pozvao bjelorusko ministarstvo za izvanredne situacije da pruži informacije o mogućem ispuštanju zračenja u slučaju teške nuklearne nesreće.

Od pokretanja prvog reaktora u novembru prošle godine dogodilo se još nekoliko incidenata. U svim su slučajevima bjeloruske vlasti ili demantirale informacije ili su priznale da se nešto neplanirano dogodilo tek nakon što su nevladine organizacije i aktivisti javno objavili informacije.

Litvanija tvrdi da nuklearna elektrana koju finansira Kremlj, a izgradila ruska državna nuklearna korporacija Rosatom, nije sigurna i izgrađena je kršeći međunarodne sigurnosne standarde.

Međutim,Minsk negira sve takve navode.

Izvor:avaz.ba