OBJAVLJENA DUGOROČNA PROGNOZA: EVO OD KADA NAS OČEKUJU PONOVO VISOKE TEMPERATURE

Proteklih nekoliko sedmica temperature u Bosni i Hercegovini su bile iznad 30 stepeni Celzijusovih, zbog čega su neki se zaželjeli osvježenja.

I osvježenje je stiglo, kiša je zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine a samim tim i temperature su manje.

Danas je objavljena dugoročna prognoza, odnosno Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena do 20. jula tekuće godine.

Dolazi suho i toplo vrijeme

Nakon kišnog i temperaturno ugodnijeg vikenda, od ponedjeljka poslije podne, širom Bosne i Hercegovine, slijedi prestanak padavina i razvedravanje.

Stabilno, suho i toplo vrijeme prognozira se od 5. do 8. jula, nakon čeka slijedi period promjenljivih vremeskih prilka uz slabe i povremene padavine (od 9. do 15. jula). Od 16. jula do kraja prognoznog perioda izgledno je stabilno i toplo vrijeme.

Od 6.7. do 9.7. temperature će biti visoke, iznad prosječnih ljetnih, jutarnje u Bosni od 16 do 21, u Hercegovini oko 24°C, danju temperature u Bosni između 33 i 38, u Hercegovini do 40 °C.

Od 10. jula niže temperature

Uz očekivanu promjenu vremena, od 10. do 15. jula, prognoziraju se nešto niže vrijednosti temperature zraka.

Tokom jutra u Bosni od 12 do 17, u Hercegovini do 19 stepeni, dok će dnevne u Bosni dostizati vrijednosti do 27, u Hercegovini do 35°C.

Ilustracija

Ponovo porast

Ponovni porast temperature zraka moguć je od 16. jula, a očekivane vrijednosti tokom jutra kretaće se od 15 do 20, na jugu do 21, danju do 34 u Bosni i 38 u Hercegovini.

Cijelu prognozu ukratko je opisao i meteorolog Bakir Krajinović:

Hayat.ba
  • Dugo očekivane padavine, obradovale su veći dio Bosne i Hercegovine. Do petka opet toplo sa temperaturama iznad 35, u Hercegovini i do 40 stepeni. Zatim opet malo kiše i ugodnije temperature do 15. jula, kazao je.

Izvor:hayat.ba