Objavljeni novi snimci razornog zemljotresa u Melbornu

Zemljotres magnitude 5,9 pogodio je Melbourn, drugi po veličini australijski grad, na jugu Australije. Epicentar potresa bio je u blizini Mansfilda u državi Viktoria.

Victoria ima sreću što je izbjegla katastrofu jer je potres koji je u srijedu pogodio državu bio veći od smrtonosnog potresa u Newcastleu u kojem je poginulo 13 ljudi, a povrijeđeno 160, piše Daily Mail.

Seizmolog dr. Gary Gibson rekao je za Daily Mail Australia da potres od 5,9 nije bio toliko smrtonosan kao potres od 5,6 u Newcastleu 1989. godine, jer se dogodio daleko od gusto naseljenih područja.

Dr Gibson je rekao da je Viktorijin potres bio u središtu između Licole i grada Woods Point, oko 250 km istočno od Chapel Street Melbourne – gdje je nastala najveća šteta.

Rekao je da su prizemne zgrade u ulici Chapel mogle uzrokovati gubitak života, ali sreća pa nije bilo građana.

Nismo dobili izvještaje o povrijeđenim ili mrtvima i to je vrlo dobra vijest te se nadamo da će se dobre vijesti nastaviti. Potres ove jačine može biti vrlo uznemirujući. To su vrlo rijetki događaji u Australiji i kao rezultat toga, siguran sam da bi ljudi bili prilično uznemireni”, kazao je premijer Scott Morrison novinarima u Washingtonu.

Izvor:haber.ba