Oboren rekord u Njemačkoj: U jednom danu za povrat boca dobili skoro 2.700 KM

Par iz njemačke pokrajine Schleswig-Holstein je trgovačkim lancima Reweu i Nahkaufu u jednom danu donio praznu ambalažu te je za to dobio 1358,31 eura (oko 2.653 KM).

Dominik (28) i njegova djevojka Jale (30) iz Averlaka skupljali su ambalažu kako bi vidjeli koliko se toga može skupiti u godini dana.

 

 

 

“Htjeli smo vidjeti koliko povratne ambalaže možete prikupiti u godini, jer smo uvijek imali barem dvije vreće sedmično. Sve prazne boce ostavljali smo na tavanu. Pokazalo se da se u godinu dana nakupi puno toga. U domaćinstvu je dvoje odraslih i dvoje djece. Ali skupljali smo samo Dominik i ja”, kazala je Jale.

Ona i Dominik snimili su i video te su ga stavili na YouTube, a cilj im je bio prikupiti 100 vreća. Kad su to ostvarili, odlučili su ih odnijeti i vratiti u prodavnicu.

 

 

 

Jale je kazala da su ona i Dominik drugačije dočekani u dva supermarketa.

“Voditelju prodavnice ovdje u našem selu je bilo dosta nakon deset vreća i onda smo morali ići do sljedeće prodavnice koja je od nas udaljena oko sedam kilometara. Razgovarali smo s tamošnjim zaposlenikom i rekli mu da imamo oko 100 vreća povratne ambalaže. Zaposlenik Rewea rekao je da to nije tako neuobičajeno i zatim je stavio zaposlenika za stroj te ga je zamolio da ga redovito prazni”, rekla je Jale.

Ona i Dominik na kraju su zaradili 1358,31 eura (oko 2.653 KM).

“Vodili smo popis tako da smo uvijek znali koliko vreća trenutno imamo. U nekom trenutku smo kupovali samo male boce (tada više boca stane u vrećice). Mnogo je ljudi tada željelo početi sakupljati, ali nitko nije uspio kao mi”, istaknula je Jale.

Za njihov rekord saznalo se zahvaljujući radio stanici Antenne Niedersachsen koja je pitala svoje pratitelje na Facebooku koliko su najviše dobili novca od povrata ambalaže. Spominjao se pothvat žene koja je dobila 415,94 eura (oko 811 KM ), a onda je prijatelj u komentarima označio Dominika koji je otkrio svoj uspjeh, piše Fenix.

Izvor:Radiosarajevo.ba