OD DANAS ZABRANJEN POBAČAJ NAKON ŠESTE SEDMICE TRUDNOĆE!

Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šeste sedmice trudnoće stupila je na snagu danas rano ujutro pošto američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu grupa za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. 

Grupe koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šeste sedmice trudnoće, što znači da će zakon vjerovatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje.

Takva zabrana nikad nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi otkad je Vrhovni sud 1973. donio odluku Roe protiv Wadea, važne presude koja je legalizirala pobačaj u cijeloj zemlji.

Američka organizacija Planned Parenthood i drugi pružatelji ženskih zdravstvenih usluga te ljekari nastojali su osporiti taj zakon na saveznom sudu u Austinu u julu, navodeći da se njime krši ustavno pravo na pobačaj.

Zakon, potpisan 19. maja, neobičan je po tome što omogućuje privatnim građanima da tuže pružatelje usluge pobačaja i svakoga ko “pomogne ili potakne” na pobačaj nakon šeste sedmice, prenosi Index. Građani koji bi dobili takve parnice imali bi pravo na najmanje 10.000 dolara.

Sud još uvijek može staviti zabranu na čekanje, a nijedan sud još nije donio odluku o njenoj ustavnosti, napisao je na Twitteru Stephen Vladeck, profesor Pravnog fakulteta u Austinu.

  • Bez obzira na to što će neki reći, ovo nije ‘kraj’ Roea – napisao je Vladeck.

Izor:hayat.ba