Odgovori na najčešća pitanja vezana za vakcinaciju protiv korone

Startom imunizacije učinili smo dodatni iskorak u borbi sa pandemijom, ali su se otvorila i mnoga nova pitanja vezana za taj korak, na koja svakodnevno pokušavate naći odgovore

Nakon godinu dana borbe sa pandemijom, napokon je započela i imunizacija koja se smatra početkom kraja pandemije. U toku virusne pandemije vrlo važno je da održavate svoj organizam i imunitet jakim, a tu do izražaja dolaze vaše životne navike i vaša prehrana, piše prvozdravlje.com.

Organizirajte svoje obroke planski, pratite makronutrijente koje unosite. Neka polovica glavnog obroka bude povrće, jedna četvrtina proteini i druga četvrtina ugljikohidrati.

Piše: dr. Nermin Mejrušić, ljekar opšte prakse

Odaberite osnovne namirnice bogate hranljivim tvarima, kao što su sezonsko voće i povrće, integralni proizvodi.

Nosioci ugljikohidrata neka vam budu ovsene pahuljice, krompir, riža. Jaja, bijelo meso, nemasni sirevi bi trebali biti svakodnevno na vašem stolu, preporučujemo i ribu bar dva puta sedmično i što više biljne masnoće u odnosu na masti životinjskog porijekla. Uključite u svoju prehranu i suplemente vitamina C, vitamina D, vitamina B, kao i cinka. Prilikom pripremanja obroka, detaljno perite voće i povrće tekućom vodom.

Pazite na adekvatnu termičku obradu hrane. Jačajte svoj imunitet jer vam je to najbolja zaštita od virusa do vakcinacije.

Startom imunizacije učinili smo dodatni iskorak u borbi sa pandemijom, ali su se otvorila i mnoga nova pitanja vezana za taj korak, na koja svakodnevno pokušavate naći odgovore. Zbog toga, objedinit ćemo neka od najčešće postavljanih pitanja vezanih za vakcinu protiv COVID-19 i dati vam odgovore.

Da li treba da se vakcinišem ukoliko sam već preležao/la COVID-19?

Vakcinacija je dobrovoljna i preporučena. Imajući u vidu činjenicu da je moguće ponovo se zaraziti koronavirusom, savjetuje se da primite vakcinu bez obzira na to što ste već preležali bolest. Dosadašnji rezultati pokazuju da je imuni odgovor nakon vakcinacije višestruko snažniji nego nakon prebolijevanja COVID-19 te da oba – i prirodni i imunitet stečen vakcinacijom – predstavljaju važan faktor u sprečavanju širenja virusa.

Da li treba da nosim masku i izbjegavam gužve ukoliko sam primio/la dvije doze vakcine?

Da. I dalje nemamo dovoljno informacija da bismo mogli reći da je u potpunosti bezbjedno kretati se bez maske i u grupi. Stručnjacima je potrebno još podataka kako bi mogli da donesu takvu odluku.

Da li smijem primiti vakcinu protiv COVID-19 kada i neku drugu vakcinu?

Sačekajte najmanje 14 dana prije nego što primite neku drugu vakcinu, uključujući vakcinu protiv sezonskog gripa. Ako prvo primite neku drugu vakcinu, onda sačekajte najmanje 14 dana prije primanja vakcine protiv COVID-19.

Jesu li vakcine protiv COVID-19 bezbjedne?

Sve vakcine protiv infekcije COVID-19 su prošle potrebne faze istraživanja kako bi se osiguralo da budu što bezbjednije.

Smijem li primiti vakcinu ako sam trudna ili dojim?

Osobe koje su trudne i spadaju u grupu kojoj je preporučeno da primi vakcinu mogu izabrati da budu vakcinisane. Ako imate bilo kakvih pitanja o vakcinaciji, budite slobodni da kontaktirate sa svojim porodičnim ljekarom. Dojenje je svakako važan dio u ovom procesu, ali vakcinacija vrlo rijetko ima negativne efekte u tom smislu. Premda podaci o uticaju vakcine protiv COVID-19 na dojenje još nisu dostupni, mRNA vakcine se generalno ne smatraju rizičnim za dojenčad.

Da li djeca treba da prime vakcinu protiv COVID-19?

Trenutno, vakcina protiv COVID-19 oboljenja nije namijenjena za djecu mlađu od 16 godina.

Da li treba da primim vakcinu ukoliko imam nekih drugih zdravstvenih problema ili pijem neku hroničnu terapiju?

Ukoliko niste alergični na neki od sastojaka vakcine, možete izabrati da je primite. Sa druge strane, ukoliko se liječite od neke bolesti i pijete određenu hroničnu terapiju, u tom slučaju konsultujte se sa svojim ljekarom porodične medicine kako biste otklonili dileme da li se možete vakcinisati.

Šta da radim ukoliko primijetim negativnu reakciju na vakcinu?

Ukoliko primijetite bilo kakve nuspojave i neželjene reakcije nakon primanja vakcine, što prije se obratite svom ljekaru u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi.
Dok se polako realizuje imunizacija protiv infekcije COVID-19 i svaki dan je sve veći broj vakcinisanog stanovništa, ne zaboravimo da svi mi svojim ponašanjem utičemo na tok pandemije. Stoga budite odgovorni, dajte svoj doprinos u sprečavanju širenja pandemije te se i dalje pridržavajte osnovnih preporuka za zaštitu od koronavirusa:
− nosite masku pravilno,
− držite rastojanje od ljudi oko vas,
− izbjegavajte gužve,
− izbjegavajte zatvorene prostore sa lošom ventilacijom,
− perite ruke često,
− sprovodite načela zdrave prehrane.

 

Izvor:fokus.ba