Otprilike 41 milion će biti podijeljen kroz COVAX od čega 14 miliona ide za Latinsku Ameriku i Karibe, 16 miliona za Aziju i 10 miliona za Afriku. Preostalih 14 miliona će biti raspodjeljeni na ostale “regionalne prioritete i druge primaoce” navodi se u saopćenju Bijele kuće.

– Danas Biden-Harris administracija objavljuje spisak za distribuciju 55 miliona od 80 miliona doza američke opskrbe vlastitim vakcinama, koje se Biden obvezao dodijeliti do kraja juna u službu globalnog okončanja pandemije. Dok se nastavljamo boriti protiv pandemije COVID-19 kod kuće i radimo na zaustavljanju pandemije širom svijeta, predsjednik Biden obećao je da će Sjedinjene Države biti arsenal cjepiva za svijet. Dio tog plana je doniranje cjepiva iz naše domaće zalihe, a predsjednik je obećao 80 miliona doza koje će biti dodijeljene do kraja juna. Ranije ovog mjeseca, Uprava je objavila plan za prvih 25 miliona doza koje smo započeli s isporukom, a današnja najava upotpunjava listu za preostalih 55 miliona doza. Za sve ove doze treba dati prioritet onima koji su u riziku, poput zdravstvenih radnika, na osnovu nacionalnih planova vakcina – saopćila je Bijela kuća.

Bijela kuća navodi da pored podjele doza iz vlastite zalihe vakcina administracija također želi saradnju s američkim proizvođačima kako bi proizveli više vakcina za dijeljenje sa svijetom.

– U tu svrhu, prije G7, predsjednik Biden najavio je da će SAD kupiti pola milijarde doza Pfizera i donirati ih 92 državama sa niskim i nižim srednjim prihodima i članicama Afričke unije. Ukupno, G7 + pristao je osigurati dodatnih više od milijarde doza počev od ljeta 2021. Pored toga, SAD se zalaže za proširenje lokalne proizvodnje vakcina, a kroz naše Quad partnerstvo i podršku Međunarodne razvojne finansijske korporacije za proizvodnju cjepiva, više u Africi i Indiji će se proizvesti više od milijarde doza 2021. i 2022. Ova strategija cjepiva je vitalna komponenta našeg ukupnog globalnog napora da vodimo svijet u borbi za poraz COVID-19 i postizanje globalne zdravstvene sigurnosti. Za ovih 80 miliona doza, SAD će podijeliti 75% putem COVAX-a, a 25% će biti usmjereno na pomoć u rješavanju prenapona širom svijeta. Naši ciljevi su povećati globalnu pokrivenost COVID-19 vakcinacijom, pripremiti se za prenaponske udare i dati prioritet zdravstvenim radnicima i ostalim ranjivim populacijama na osnovu podataka iz javnog zdravstva i priznate najbolje prakse, te pomoći našim susjedima i drugim zemljama u potrebi. I, kao što smo ranije rekli, Sjedinjene Države neće koristiti svoje vakcine da osiguraju usluge od drugih zemalja – pojašnjava Bijela kuća.

Na osnovu ovog okvira i na čekanju zakonskih i regulatornih odobrenja, plan raspodjele za ovih 55 miliona doza bit će sljedeći:

– Otprilike 41 milion će se podijeliti putem COVAX-a, uz slijedeća izdvajanja:

– Otprilike 14 miliona za Latinsku Ameriku i Karibe za sljedeće: Brazil, Argentina, Kolumbija, Peru, Ekvador, Paragvaj, Bolivija, Urugvaj, Gvatemala, El Salvador, Honduras, Haiti i druge zemlje Karipske zajednice (CARICOM), Dominikanska Republika, Panama i Kostarika.

– Otprilike 16 miliona za Aziju: Indija, Nepal, Bangladeš, Pakistan, Šri Lanka, Afganistan, Maldivi, Butan, Filipini, Vijetnam, Indonezija, Tajland, Malezija, Laos, Papua Nova Gvineja, Tajvan, Kambodža i Tihi ostrva.

– Otprilike 10 miliona za Afriku treba podijeliti sa zemljama koje će biti odabrane u koordinaciji s Afričkom unijom.

– Otprilike 14 miliona – ili 25% od ovih 55 miliona vakcina – podijelit će se s regionalnim prioritetima i drugim primaocima, kao što su: Kolumbija, Argentina, Haiti, druge zemlje CARICOM-a, Dominikanska Republika, Kostarika, Panama, Afganistan, Bangladeš, Pakistan, Filipini, Vijetnam, Indonezija, Južna Afrika, Nigerija, Kenija, Gana, Kabo Verde, Egipat, Jordan, Irak, Jemen, Tunis, Oman, Zapadna obala i Gaza, Ukrajina, Kosovo, Gruzija, Moldavija i Bosna i Hercegovina.

– Dijeljenje miliona američkih vakcina s drugim zemljama signalizira veliku posvećenost američke vlade. Baš kao što imamo u našem domaćem odgovoru, kretat ćemo se što je brže moguće, poštujući regulatorne i zakonske zahtjeve SAD-a i zemlje domaćina, kako bismo olakšali siguran i siguran transport cjepiva preko međunarodnih granica. Za to će trebati vremena, ali predsjednik je naložio administraciji da koristi sve poluge američke vlade kako bi zaštitila pojedince od ovog virusa što je brže moguće. Određene vakcine i količine određivat će se i dijeliti dok uprava bude radila kroz logističke, regulatorne i druge parametre specifične za svaku regiju i zemlju – zaključuje se u saopćenju Bijele kuće.