Odluka / Krizni štab prelomio, Srbija se zatvara od sutra

Krizni štab je na sjednici prelomio i od sutra će u Srbiji sve biti zatvoreno kao što je bio slučaj za vikend.

Ovoga puta, zatvaranje važi i tokom radne nedjelje, preciznije od sutra, uključujući i naredni vikend. To znači da osim prehrambenih prodavnica i apoteka, gotovo ništa neće raditi.

Detaljan pregled mjera je ovakav:

Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, kafići, restorani i sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene djelatnosti)

Zatvaraju se kozmetički i frizerski saloni, saloni ljepote, kladionice, kockarnice, dječije igraonice, teretane, sportski objekti.

Zatvaraju se šalteri prodaje hrane u restoranima, kao i šalteri prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima.

Ograničenje se ne odnosi na apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije. Mogu da rade trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda. Mogu da rade samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat (odnosno kiosci i trafike).

Dozvoljen je rad i objektima i radnjama u kojima se pružaju usluge koje ne zahtjevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji. Radiće i benzinske pumpe u obavljanju djelatnosti prodaje goriva.

Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smještaja radiće isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.

Ograničenje se ne odnosi na sportske objekte za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Sjednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa počela je jutros nešto poslije 8 sati, piše Blic.rs.

Medicinski dio Kriznog štaba na posljednjih nekoliko zasjedanja zahtjeva zaključavanje na 10 do 14 dana, dok su članovi Vlade, protiv toga.

Iako je premijerka Ana Brnabić najavila da će doći do pooštravanja mjera, zasad nema preciznih informacija koje su, ali se pretpostavlja da će biti kompromis između struke i stava ekonomsko-političkog djela.

Podsjećamo, epidemiološka situacija sa koronavirusom u Srbiji je izuzetno teška. U posljednja 24 sata, testirano je 15.265 osoba, od kojih je pozitivno 4. 634, dok su, nažalost 28 osobe preminule.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima 219 je ljudi.