OGLASILI SE IZ NATO-A: NE VIDIMO VOJNU PRIJETNJU ZA FINSKU I ŠVEDSKU OD RUSIJE

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a naveo je kako ne vidi vojnu opasnost po Švedsku i Finsku kada su u pitanju prijetnje iz Rusije.

Finska i Švedska su aplicirale za članstvo u NATO prošlog mjeseca, kao odgovor na ruski napad na Rusiju, ali ih je stopirala Ankara, koja ih optužuje da podržavaju i pružaju utočište kurdskim militantima i ostalim grupama koje Turska smatra terorističkim, prenio je Rojters.

  • Sigurni smo da će Švedska i Finska ući u naš savez. Saveznici su zabrinuti, ali i Turska ima neke zabrinutosti koje su legitimne kada je riječ o teroristima – dodao je Geoană na Samitu demokratije u Kopenhagenu.

Švedska i Finska su navele da osuđuju terorizam i da su otvorene za dijalog.

Upitan za bezbjednostne garancije nordijskim zemaljama dok ne postanu članice NATO, Geoană je rekao da ne vidi pravi rizik za Finsku i Švedsku od Rusije.

  • Ne vidimo znakove iz Rusije da ima kapacitete ili namjeru da u ovom trenutku bude vojno agresivna protiv ove dvije zemlje. Možemo da tretiramo ovaj period uz povećani oprez, ali ne vidimo stvarni rizik sa vojnog stanovišta za Finsku i Švedsku – naglasio je Mircea Geoană.

Izvor: hayat.ba