Oglasio se gradonačelnik Rijeke: Ovakav potop nismo doživjeli godinama

 

Pliva centar grada, nemoguće je proći, rekao je Filipović

Snažno padavinsko nevrijeme jučer je pogodilo Rijeku uslijed čega su nastale poplave. Saobraćanje dijelovima grada, uključujući i veći dio centra je onemogućeno, a sve dežurne službe su na terenu. Poplavljene su škole, muzeji, zgrade rektorata i policije, kuće i zgrade širom Rijeke.

Brojni automobili ostali su zaglavljeni na poplavljenim ulicama. Neke ceste bile su potpuno potopljene.

Riječka policija saopćila je kako su oko 19:30 sati dobili dojavu da je nađena muška osoba u bujici ispod auta.

Do dolaska Hitne pomoći muškarac je preminuo. Tijelo je poslano na obdukciju. Do pogibije čovjeka došlo je u Ulici Franje Račkog.

 

– To je Ulica Franje Račkog, nizbrdo se spušta do centra grada. Čovjek je hodao i kako je nizbrdica, voda ga je povukla – rekla je stanovnica Rijeke za Dnevnik.hr.

Dodala je da se kotrljao niz ulicu pedesetak metara pod navalom vodene bujice i zaustavio pod kombijem. Kad je pokušao ustati, bujica ga je povlačila pod kombi.

– Tada je prišao još jedan čovjek koji ga je izvlačio desetak minuta. Vidjeli smo šta se događa i zvali smo hitnu i vatrogasce – rekla je.

Više informacija o ovoj tragediji trebalo bi biti poznato danas.

Prema neslužbenim podacima, u Rijeci sinoć za dva sata palo 140 litara kiše po četvornom metru. Saobraćaj ulicama centra grada je ili onemogućen ili usporen. Padavinska kanalizacija nije mogla prihvatiti svu kišu pa su ulice poplavljene. Izbijeni su i poklopci šahtova pa su neki automobili zaglavili u otvorima.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je na svom profilu na društvenim mrežama poručio građanima da ostanu kod kuće, ako ne moraju izlaziti iz kuće.

– U stalnom sam kontaktu sa svim dežurnim službama, ljudi su na terenu, radi se na otklanjanju štete, sanira se sve što se trenutno može i koliko se može. Još jednom vas pozivam na oprez, pogotovo ako prolazite kroz centar! Rijeka nam večeras teče svom snagom – objavio je Filipović.

Kako se saznaje, u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji je pao dio krova te su poplavljene potkrovne učionice. Učenici su zbog toga upućeni da napuste gimnaziju i poslani odmah kući.

– Hidroizolacija na plafonu jedne učionice se odlomila uslijed prodora vode kroz vertikalu – javili su kratko iz PGŽ-a te najavili hitnu sanaciju.

 

Veliki broj poziva

Poplavljeno je i sjedište Policijske uprave primorsko-goranske, odnosno prostor šalter sale. Jutros s toga neće raditi šalteri.

Glavni vatrogasni komandant JVP-a Rijeka Inko Mance u RTL Direktu rekao je kako vatrogasci malo toga mogu napraviti s obzirom na količinu paladina.

– Najveći problem je velika količina vode na saobraćajnicama, prioritet je da ih rješavamo, da spasimo osobe koje su zaglavljene – kazao je Mance.

Mance je kazao i kako su vatrogasci zaprimili velik broj poziva za pomoć.

Puno posla

– To je stotine poziva, dugo nismo imali takvu situaciju. Prije 15 godina smo imali sličnu situaciju, ali dugo godina nije ovako bilo – kazao je Mance.

Kazao je i kako će biti puno posla za vatrogasce.

– Voda je prodrla u brojne poslovne prostore, prizemlja, podrume, bit će velika količina posla – kazao je Mance.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović kazao je da je situacija alarmantna.

– Ovakav potop nismo doživjeli godinama. Pliva centar grada, nemoguće je proći. Sve dežurne službe su na terenu, pohvala vatrogascima i djelatnicima Vodovoda i kanalizacije. Sutra ćemo vidjeti kolika je šteta – kazao je, prenosi Index.hr.

Izvor: avaz.ba