Onkološki pacijent obolio od teškog covida, i on i doktori ostali u čudu kad se riješio virusa: ‘Nema više ni raka!‘

Liječnici misle da je Covid-19 pokrenuo antitumorski imunološki odgovor, no naglašavaju da je možda riječ i o slučajnosti

Covid je možda uzrokovao nestanak tumora kod pacijenta s karcinomom, a liječnici kažu da je kod tog čovjeka mogao potaknuti ‘antitumorski imunološki odgovor’, piše Telegraph.

61-godišnji pacijent u bolnici Royal Cornwall u Truru u Velikoj Britaniji došao je na kontrolu prošlog ljeta nakon što mu je dijagnosticiran Hogkinov limfom, rijedak rak krvi koji svake godine pogađa 2.100 ljudi u Velikoj Britaniji.

Bolest koja se javlja kada bijele krvne stanice izmaknu kontroli i prošire se na limfne čvorove, obično se liječi kemoterapijom, a oko 90 posto pacijenata i dalje je živo pet godina nakon toga.

Nekoliko dana nakon što su mu rekli da su mu prsa prepuna tumora i prije početka liječenja, muškarac je primljen u bolnicu jer je razvio teški covid. Nakon potpunog oporavka od covida, ponovno je pregledan i otkriveno je da je i rak gotovo u potpunosti nestao.

Iznenadna remisija kod Hogkinovog limfoma je moguća, ali je izuzetno rijetka. U svijetu je zabilježeno samo nekoliko desetaka sličnih slučajeva.

Ovaj slučaj je opisan u znanstvenom časopisu British Journal of Hematology.

Doktorica Sarah Challoner iz bolnice Royal Cornwall rekla je: ‘Mislimo da je covid-19 pokrenuo antitumorski imunološki odgovor.’

Doktorica Challoner dodala je da je medicinski tim vjerovao da su T-stanice, koje se bore protiv infekcija u tijelu, također mogle napadati stanice raka i dovesti do remisije.

Međutim, drugi su kliničari upozorili da se ne donose prerano zaključci o uzroku oporavka. Martin Ledwick, glasnogovornik organizacije Cancer Research UK kaže: ‘U ovoj je fazi prerano izvlačiti bilo kakve zaključke iz tih slučajeva – sasvim je moguće da je riječ o slučajnosti. Svatko tko se podvrgava liječenju raka, trebao bi se i dalje pridržavati savjeta svojih liječnika, kao i zaštititi se od zaraze covidom-19, a mi potičemo sve koji mogu na cijepljenje.’

Izvještaj u talijanskom medicinskom časopisu Acta Biomedica, objavljen prošle godine, opisao je sličan slučaj u bolnici Cremona u Italiji, prenosi jutarnji.

Izvor:haber.ba