Optužen jer je zaražen koronavirusom htio preći u BiH

Tereti ga se i da je 25. oktobra 2020. napustio adresu prebivališta na kojoj je boravio u samoizolaciji u jednom gradu na području Splitsko-dalmatinske županije

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za širenje i prenošenje zarazne bolesti protiv 32-godišnjaka koji se, iako zaražen covidom-19, zaputio u Bosnu i Hercegovinu, ali je uhapšen na granici, doznaje se u tužiteljstvu.

Okrivljenom se na teret stavlja da je, nakon što mu je testiranjem 22. oktobra 2020. utvrđeno da boluje od covida postupio protivno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i izrečenoj mjeri izolacije do 31. oktobra 2020, navodi se u optužnici.

Tereti ga se i da je 25. oktobra 2020. napustio adresu prebivališta na kojoj je boravio u samoizolaciji u jednom gradu na području Splitsko-dalmatinske županije.

Svjestan da time krši izrečenu mjeru i da zbog napuštanja izolacije može zaraziti osobe s kojima dođe u kontakt i ugroziti njihovo zdravlje, svojim se vozilom uputio na granični prijelaz s Bosnom i Hercegovinom kako bi napustio Hrvatsku, no tamo su ga zaustavili policijski službenici, prenosi Hina.

Izvor.fokus.ba