Ostavljam sebi i vama u emanet 17 lijepih postupaka…

Nadam se da ćete makar jednu od ovih stavki, koja vam je srcu najbliža, koja vam je najlakša, zapisati u svojim mislima i ponijeti je u svoju svakodnevnicu.

1. Nasmijati se ljudima koji ti dolaze u susret. Zaista nikada ne znamo kako je to ono malo što je dovoljno da nekome popravi dan.

2. Sljedeći put kada te neka nena ili djed zaustave na ulici ili sjednu tik uz tebe u busu i započnu priču – molim te da odvojiš još koju dodatnu minutu. Ti ljudi obično nemaju s kim da podijele razgovor, a i ako imaju često nisu saslušani kako zaslužuju.

3. Kada ugledaš dječije cipelice na stalaži u predvorju džamije, neka ti ne bude teško da onu jednu marku iz džepa od srca sakriješ u njih na poklon.

4. Kada znaš za nečiju potrebu ili potajnu želju neka ti bude navika da doviš za njeno ostvarenje ako je u njoj hajr.

5. Pošalji poruku u kojem ćeš nekome poželjeti hairli dan ili ćeš reći koliko cijeniš što tu osobu imaš u svom životu.

6. Naučimo poklanjati drugima. Veličina poklona nikada nije bila bitna koliko je važno u tom gestu spakovati pažnju i zahvalnost. Poklon zaista čini naša srca bližim.

7. Na klupici od prozora ili nekom drugom mjestu oko doma ostavi mrvice hljeba ili komadiće keksa. Sigurna sam da neće ostati netaknuti. Druga opcija za one koji često putuju jeste da u autu uvijek imate neku kesicu hrane za pse ili mačke. Nikada ne znate na kakvu ćete gladnu dušu naletjeti.

8. Neka veličina novčanice ili kovanice ne utiče na naše davanje sadake. Neka te ne bude stid udijeliti ako kod sebe imaš nešto što smatraš sitnim. To je zaista nešto teško na vagama koje mi ne pojmimo.

9. Vidiš li da neko sporije hoda što zbog svoga zdravlja što zbog tereta koji nosi u rukama – neka ti ne bude teško da cekere preuzmeš ili poslužiš kao oslonac. Tih par minuta koje ćeš odvojiti vratit će ti se tamo gdje im se i ne nadaš.

10. Čuješ li za blagodat koja je nekome data dovi da toj osobi bude od koristi, da je dugo služi te da u njoj uživa.

11. Kada blagodat bude podarena tebi i kada ona dova tiho izgovorena postane stvarnost – pored zahvale jezikom i izgovaranjem “Elhamdulillah” zahvalnost iskaži kroz dva rekata noćnog namaza, davanjem sadake ili nekim drugim dobročinstvom. Budemo li zahvalni još će nam više biti dato. A i da nije tako obećano, najmanje što možemo učiniti je biti zahvalni na onome dobru što nas snađe i zlu što nas zaobiđe.

12. Neka ti duža čekanja u koloni, na semaforu ili na bus stanici budu znak da ti se oslobodilo vrijeme i mjesto da činiš zikr i istigfar.

13. Preporuči usluge i proizvode od osoba sa kojima imaš lijepo iskustvo.

14. Kada ti neka osoba dođe u misli dovi za nju. Neka to ne bude samo slučajan prolaz.

15. Znanje i lijepe riječi koje imaš ili čuješ podijeli sa drugima. Nikada ne znaš do koga će doprijeti i kome će se urezati u misli za čitav život.

16. Snađu li te problemi i situacije iz kojih ne vidiš izlaz, pronađi napisana Allahova lijepa imena i njihova značenja. U jednom od njih sigurno ćeš naći smiraj i svoje utočište.

17. O ajetima koje čuješ razmišljaj, veži ih za srce i pronalazi im mjesto u životu i svakodnevnici. Kur’an nam je poslat kao uputa i vodilja pa neka nam to i bude. Možda najvažnije bitke koje vodimo jesu da u svakoj našoj svakodnevnici smanjujemo loše a uvodimo lijepe dobre navike. Ja nam svima želim olakšanje na tom putu.

Izvor:n-um.com