OVAKO SADA IZGLEDA DVORIŠTE NANE FATE ORLOVIĆ: POSADIT ĆEMO RUŽE, NIJE BILO NIKAKVIH PROVOKACIJA

U dvorištu bosanske heroine, nane Fate Orlović, više nije crkva. Uklanjanjem iste završena je njena dvodecenijska borba da se iz njene avlije bespravno izgrađena crkva.

Protekla dva dana bila su, govori za Hayat.ba nanina kćerka Hurija Karić, bila su jako teška, naporna za sve njih, a posebno za nanu Fatu.

Ni sama ne zna, priča nam Hurija, koliko je ljudi tog dana bilo kod njih u Konjević Polju. Ponajviše novinara.

Hayat.ba

Iako narušenog zdravlja, nana Fata je dočekivala i ispraćala brojne medijske ekipe, kao i brojne građane koji su došli da joj izraze podršku.

Sada je sve na svom mjestu, govori Hurija prenoseći nam nanine riječi koja sa strane „dobacuje“ potpisniku ovih redova: „Hajde na kahvu pa da se k’o ljudiispričamo“.

Hurija nam kaže kako će istrajati u tome da, što je Fatina ranija zamisao, u dvorištu posadi cvijeće.

  • Posadit ćemo dosta tulipana, ruža… Odlučili smo se da bude najviše ruža. Poklanjat ćemo ih ljudima, ali i prodavati. Pa dosta su drugi zarađivali na nama, na našoj priči i muci. Rekla sam nani da trebamo prodavati ruže jer šta smo do sada dobili? Jedno veliko ništa – govori nam Hurija.

Prisjećajući se jutra kada su stigle mašine da ruše dvorište kaže da nisu ni znale da će baš tog dana odluka o uklanjanju crkve biti izvršena.

Reći će ponovo kako protiv crkve nemaju ništa, ali isto tako da nešto što ne pripada njima odnosno njihovoj zemlji, i ne treba biti tu.

  • Mislili su mnogi da će, nakon što je crkva uklonjena, biti provokacija. Ali zaista nije se nesio ni jedan incident – priča za Hayat.ba nanina kćerka Hurija.
Hayat.ba
  • Znači, nama ne smeta niko. Neka živi svako na svome. Mi svoje ne damo, a tuđe nećemo. Ništa ne tražimo, tražimo samo svoja prava. Moja majka je tražila samo svoje pravo, svoje djece, svoje porodice – zaključila je Karić, koja je kroz četvrt stoljeća pravne borbe bila podrška svojoj majci.

Nana Fata je dodala da je vrijeme da konačno sjedne rahat u svoju avliju.

  • Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima – kazala je nana i dodala kako je dvadeset godina bila iscrpljena, a da joj je onog dana kada su uklanjali crkvu, bilo najgore.
  • Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena.

Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, traje dvije decenije.

Hayat.ba

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasoburgu od 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Naime, imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Nana Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članove porodice.

U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela – napadi, prijetnje, optužnice.

(Amir Saletović)

Izvor:hayat.ba