Ovako su ruski diplomati sa svojim porodicama morali napustiti Sjevernu Koreju

Njihovo je putovanje na svojim Facebook stranicama podijelilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je objavilo fotografiju osmero Rusa kako se vozi na terezini kroz netaknut prirodni krajolik Sjeverne Koreje

Grupa ruskih diplomata i njihove porodice bili su prisiljeni napustiti Sjevernu Koreju uz pomoć tračnog vozila na ručni pogon – drezine – što im je bila jedina legalno dostupna opcija za povratak u Rusiju, javlja BBC.

Njihovo je putovanje na svojim Facebook stranicama podijelilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je objavilo fotografiju osmero Rusa kako se vozi na terezini kroz netaknut prirodni krajolik Sjeverne Koreje.

“Kako su granice zatvorene već više od godinu dana, i putnički prijevoz je zaustavljen, bio je to dug i težak put kući,” napisalo je Ministarstvo u svojoj objavi.

Prvo su putovali 32 sata vozom od Pjongjaga, potom još dva sata autobusom do granice, te konačno vlastitim pogonom do Rusije. Jedini muškarac u skupini, koji je glumio i “motor” njihovog vozila bio je treći tajnik Ambasade u Pjongjangu Vladislav Sorokin, a najmlađi putnik bila je njegova trogodišnja kćer Varija.

Ruski diplomati morali su naručiti izradu svojeg vozila, kao i njegovo postavljanje na tračnice, organizirati utovar svojih kovčega, i potom odgurati vozilo do više od kilometra udaljenog graničnog prijelaza Hasan, gdje su ih dočekali dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova iz Vladivostoka.

Sjeverna Koreja uvela je jedne od najstrožih mjera za zaštitu od pandemije koronavirusa na svijetu, te je zabranila sav ulazak i izlazak vlakova i drugih prijevoznih sredstava iz države. Vojska je ojačala nadzor nad granicama i izdala stroge naredbe da se zaustavi svaki pokušaj ulaska.

Službeno, Pjongjang tvrdi kako u Sjevernoj Koreji nema slučajeva zaraze koronavirusom, no nezavisni promatrači su skeptični spram tih tvrdnji. Nakon zatvaranja granica, većina zapadnih diplomata zatvorila je ambasade i poslala svoje osoblje u matične zemlje.

Većina je putnika pješke prelazila kopnenu granicu s Kinom, nakon zadnjeg leta u ožujku prošle godine, koji je prevezao diplomate iz Njemačke, Rusije, Francuske, Švicarske, Poljske, Rumunije, Mongolije i Egipta do zračne luke u Vladivostoku.

Izvor:fokus.bs