Ovo je poruka za direktoricu koja je kaznila učenicu zbog proslave Dana državnosti

“Mevlida, sretan ti 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, poruka je na bilbordu u Doboj Istoku.

Čestitka je upćena Mevlidi Dervišefendić, direktorici OŠ “Petar Kočić” kod Doboja koja je smanjila vladanje učenici koja nije došla na nastavu na Dan državnosti, 25. novembra.

Učenici bošnjačke nacionalnosti u OŠ “Petar Kočić” u mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja odsustvali su s pet časova 25. novembra 2020., kako su rekli, zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji bi svakako trebao biti neradni dan.

Poruka za direktoricu škole iz Dobaja - undefined
Foto: Istraga.ba: Poruka za direktoricu škole iz Dobaja

Kako je navedeno tada u odluci o smanjenju vladanja jednoj učenici, djevojčica je prvo kažnjena opomenom. Mjeru joj je izrekao razredni starješina. A onda je uslijedilo i smanjenje vladanja.

Poruka za direktoricu škole iz Dobaja - undefined
Foto: Istraga.ba: Poruka za direktoricu škole iz Dobaja

U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično zauzela za kažnjavanje učenice 4. razreda, direktorica se pozvala na odredbe Zakona o vjerskim praznicima RS-a “gdje jasno i nedvosmisleno proizilazi da Dan državnosti BiH nije definisan kao vjerski i državni praznik u RS-u.

Također se navodi da se u članu 2. navedenog zakona kao praznik osim Nove godine, Međunarodnog dana rada, Dan pobjede nad fašizmom i Dana uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH navodi i Dan Republike Srpske”.

Postupak direktorice škole izazvao je burne reakcije u javnosti, tim prije što se radi o Bošnjakinji i školi u koju idu djeca povratnika.

Izvor:Radiosarajevo.ba