OVO JE SLUŽBENO NAJSRETNIJA ZEMLJA SVIJETA, EVO NA KOJEM JE MJESTU BIH

Finska je, unatoč pandemiji koronavirusa, obranila naslov najsretnije države na svijetu i zauzima prvo mjesto UN-ove tabele četvrtu godinu zaredom, a Hrvatska je 60. među 149 zemalja, objavljeno je u petak uoči Svjetskog dana sreće.

Za autore istraživanja to nije “nikakvo iznenađenje” te ističu da je Finska “uvijek bila vrlo visoko plasirana na temelju mjera međusobnog povjerenja koje su pomogle da se zaštite životi i egzistencija u vrijeme pandemije” covida-19.

Finsku vodi premijerka Sanna Marin i ta je zemlja jedna od 23 države obuhvaćene istraživanjem kojima upravlja žena.

  • Finci su nastojali uskladiti politiku s općim osjećajem blagostanja”, navode autori.

Tabela sreće temelji se na statističkim podacima Gallupova istraživanja o tome koliko se sami građani osjećaju sretnima.

U svijetu je pandemija covida-19 odnijela 2 miliona života u 2020. i to je gotovo četiri posto više u odnosu na redovitu smrtnost u godini.

U izvješću se navodi i kolika je privredna cijena pandemije te cijena po mentalno zdravlje stanovništva.

  • Pandemija nas podsjeća na globalne prijetnje okolišu, na žurnu potrebu za saradnjom i poteškoće u postizanju saradnje u svakoj zemlji i globalno”, rekao je jedan od autora istraživanja Jeffrey D. Sachs iz Centra za održivi razvoj pri sveučilištu Columbia.

Indeks sreće temelji se na čimbenicima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vijek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i gospodarskim subjektima.

Kao i obično vrh ljestvice zauzimaju zemlje europskog sjevera pa Finsku slijede Danska, Švicarska, Island, Nizozemska, Norveška, Švedska, Luksemburg te Novi Zeland izvan Europe, a na 10. mjestu je Austrija.

Hrvatska je zauzela 60. mjesto s ocjenom 5.882, a u njezinu susjedstvu među zemljama bivše Jugoslavije slabije su Bosna i Hercegovina na 64. mjestu, Crna Gora na 72. te Makedonija na 94. mjestu.

Daleko su bolje rangirane Slovenija, na 29. mjestu, a Kosovo je na 33. te Srbija na 48. mjestu.

Italija zauzela je 28. mjesto, a Mađarska 53. mjesto.

Sjedinjene Države svrstane su na 20. mjesto, Rusija je 77., Kina 85., a Indija je na 140. mjestu.

Dno ljestvice od 149 država obuhvaćenih statistikom zauzimaju Ruanda, Zimbabve i Afganistan.

Izvješće provedeno za UN-ovu mrežu SDSN (Sustainable Development Solutions Network), objavljeno je uoči Svjetskog dana sreće koji se slavi u subotu, 20. marta.

Izvor:hayat.ba