OVO JE TRENUTAK U KOM JE TURSKI AVION UDARIO U PLANINU: PREMINULO OSAM OSOBA

Amfibijski avion Beriev Be-200ChS registarske oznake (RF-88450) srušio se danas u Truskoj, kada je udario u planinu dok je gasio požar, izvjestil su ruski i turski mediji.

Tragedija u kojoj su poginulo osmoro ljudi, pet ruskih i tri turska državljana dogodila se u regionu Maraš.

Privatna novinska agencija DHA saopćila je da se avion srušio tokom gašenja požara u šumi oko regiona Bertiz.

Do nesreće je došlo prilikom gašenja požara.

Ovu nesreću je potvrdilo i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Pogledajte video OVDJE.

Avion Be-200ChS spada u kategoriju “letećih brodova” i nema konkurencije u svijetu, jer sa jednim slijetanjem na vodenu površinu može da uzme 12 tona vode i da sa takvim teretom leti brzinom od 700 kilometara na sat. Ruski opitni pilot Eugen Jurasov za ovaj avion rekao je da je veoma stabilan, lak za upravljanje i veoma udoban što je važno kad su u pitanju dugi letovi. On je dodao da se Be-200 veoma dobro ponaša u vazduhu, kao i na vodi, što je veoma važno kod gašenja požara, jer tankovi ovog aviona se pune vodom dok on pluta na vodenoj površini.

Inače avion Beriev Be-200ChS od 2004 često se u ljetnjoj sezoni iznajmljuje za gašenje požara. najveći rentijeri su Italija (Sicilija), Grčka, Portuglal, a u Aziji Indonezija. Zbog mogućnosti transporta i izbacivanja velike količine vode pokazali su se kao efikasne platforme za gašenje požara na nepristupačnim terenima.

Izvor:hayat.ba