PALE MASKE, A PALA I VLAST: HILJADE LJUDI U TEL AVIVU SLAVILE ‘PAD’ BENJAMINA NETANYAHUA

Nekoliko hiljada Izraelaca okupilo se u nedjelju uveče u Tel Avivu da proslavi osnivanje nove Vlade Izraela i smjenjivanje bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

U Jerusalemu su održane manje demonstracije u znak podrške Netanyahuu ispred rezidencije premijera i molitve stotina ortodoksnih i ultraortodoksnih Jevreja ispred Zida plača, gdje je prevladala atmosfera žalosti.

U Tel Avivu se slavilo na glavnom Trgu Rabin i Trgu Dizengof.

  • Bibi idi kući – vikao je jedan čovjek, koristeći Netanyahuov nadimak, na podijumu na Trgu Rabin gdje su se tokom čitave protekle godine okupljali protivnici Netanyahua pozivajući ga se se povuče jer mu se sudi za korupciju.

Učesnici proslave su plesali, grlili se i veselili, a mnogi su došli sa djecom.

Liberalni Tel Aviv smatra da je okončanje Netanyahuove ere koja je trajala uzastopno 12 godina historijski trenutak, rekla je Hen Nevo, jedna od učesnica slavlja.

Ona je objasnila da je „malo šokirana jer se tako dugo čekalo na taj trenutak“, te da ne zna da li će vlada trajati, ali se radi o promjeni koja je bila potrebna.

Obližnja gradska kuća bila je osvijetljena u bojama izraelske zastave.

Neki slavljenici su nosili majice na kojima je pisalo „siđi“ što je bila jedna od glavnih poruka Netanyahuu da se okane vlasti tokom ranijih demonstracija.

  • Nama se Bibi uopšte ne sviđa – rekao je Rubi Sofer koji je na proslavu došao sa porodicom.

U Jerusalemu ispred rezidencije, gdje je Netanyahu vjerovatno provodio posljednju noć, nekoliko desetina njegovih pristalica je mahalo zastavama i uzvikivalo: „Mi te volimo“.

Drugi su poručivali „Sramota, vlada Hamasa i Abasa“ aludirajući na činjenicu da je u vladajućoj koaliciji prvi put u historiji Izraela jedna partija izraelskih Arapa predvođena Mansurom Abasom.

Netanyahu je izašao da im zahvali rekavši da su ga dirnuli i pozvao ih na protest protiv nove vlade planirane za sutra u Tel Avivu.

U međuvremenu je Kanal 20, desničarska TV stanica koja već dugo podržava Netanyahua, emitovala omaž bivšem premijeru sa snimcima njegovih najvećih trenutaka uz zvuke tradicionalne pjesme zahvalnosti bogu „Hvala ti za sve to si stvorio“.

Danas su se Izraelci prvi put poslije 12 godina probudili u zemlji na čijem je čelu nova vlada i novi premijer Naftali Bennett pošto joj je sinoć u parlamentu izglasano povjerenje.

Primopredaja dužnosti zakazana je za danas, ali bez zvanične ceremonije koja tradicionalno prati promjenu vlade, naveo je AP.

Izvor:hayat.ba