PALENTA JE KRALJICA ZDRAVE ISHRANE: OBROK IDEALAN ZA VEČERU

Palenta je nekada bila skromna hrana, a danas je neizbježni dio moderne gastronomije.

Poznata kao pura, žganci, prpa, bota, kačamak, palenta se kuha od finog sitno mljevenog kukuruznog brašna ili krupnije kukuruzne krupice. Postoje i instant kukuruzne krupice za koje je potrebno samo pet minuta kuhanja.

To nekada siromašno i jednostavno jelo, koje smo, bez obzira na godine, u mlađim danima ili obožavali ili izbjegavali, danas se pretvorilo u pravu restoransku deliciju, koju i sami rado naručujemo. Umake i čorbe učinit će još bogatijima, a palentu možete upotpuniti jednostavnim dodacima poput maslaca i maslinovog ulja.

Zdrave masnoće

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprječavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti, tj. karitenoide, i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za njene moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i riže, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svijetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom energijom.

Odlična za djecu

Ona u svom sastavu ima samo prirodne materije, tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i djecu. Sto grama palente sadrži oko 380 kalorija.

Zdrav obrok koji će djeca obožavati, pogotovo ako se iskombinuje s jogurtom ili nekim povrćem koje mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za djecu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.

Izvor:hayat.ba