Penzioneri će definitivno u augustu dobiti pomoć od po 120 i 100 KM

Savezu udruženja penzionera Federacije BiH definitivno je potvrđeno da će penzioneri u Federaciji BiH, njih više od 425.000, dobiti u augustu jednokratnu finansijsku pomoć od po 120 KM i 100 KM, rekao je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Podsjećamo, na posljednjem sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH, predstavnici penzionera su tražili da po 120 KM uz julske penzije u augustu dobiju svi penzioneri sa penzijama do 478 KM, koliko iznosi zagarantovana, a oni koji imaju penzije iznad te cifre do 2.000 KM, da dobiju po 100 KM.

– Definitivno sam dobio potvrdu da će naš prijedlog biti ispoštovan i novac je već osiguran. Dakle, predstavnici Vlade FBiH su tražili malo vremena da vide kakva je situacija s novcem i da li moraju platiti PDV, koji je 17 posto, na izdvajanja za jednokratnu finansijsku pomoć. Dobili su potvrdu da PDV ne trebaju plaćati. Samo finansijsku pomoć u augustu neće dobiti penzioneri koji imaju najviše penzije, a koje iznose 2.174 KM – rekao nam je Mehić.U Federaciji najniža penzija iznosi 382 KM i takvih penzionera je oko 60 posto,prenosi crna-hronika.

Izvor:haber.ba