Plenković: Tražio sam podršku Erdogana za reformu u BiH

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u Antaliji sudjeluje na sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi, skupom pod turskim predsjedanjem, kojim će se obilježiti 25.-ta godišnjica te regionalne organizacije.

Hrvatski premijer sastao se turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom s kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dviju zemalja, odnosima Turske s Evropskom unijom te zaustavljenjem ilegalnih migracija.

– Jedna od tema je bila BiH gdje sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva ti konstitutivna naroda jednakopravna, posebno Hrvati kao najmalobrojniji konstitutivni narod te da nam je u procesu dogovora unutar političkih stranaka, institucija BiH, važno da se postigne konsenzus o reformi izbornog zakonodavastva pri čemu sam tražio i podršku Turske, izjavio je Andrej Plenković za HRT.

Sastanak na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi održava se od 14.30, a potom je u 19.30 radna večera,pišu Vijesti

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi pokrenut je 1996. u Sofiji u cilju jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti, a učesnice su Albanija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006.-2007. i od 2016.-2017.

Izvor:haber.ba