Po selima u Srbiji padaju vojni dronovi: Jedan sletio na groblje, drugi u dvorište

Inače, u posljednjih nekoliko mjeseci mještani sela u okolici aerodroma Lađevci kažu da su više puta vidjeli kako dronovi slijeću po okolnim njivama

Vojna bespilotna letjelica sletjela je jučer na groblje u selu Obrva na jugu Srbije. Istog dana u selu Tavnik u dvorište kuće sletio je i vojni dron. Oba sela nalaze se neposredno pored vojnog aerodroma Lađevci, piše Nova.rs.

Na groblju u selu Obrva jučer je oko 14 sati sletjela bespilotna letjelica. Zvuk motora je alarmirao mještane. Kažu da su, kada su vidjeli da se otvorio padobran, shvatili da s letjelicom nešto nije u redu.

“Čuli smo motor, otvorio se padobran”

“Mislio sam prvo da se nešto uvježbava. Čuo sam kako trokira motor na letjelici. Kada se ugasio, a ubrzo nakon toga sam vidio kako se otvara padobran, shvatio sam da s letjelicom nešto nije u redu”, rekao je Milan Srećković iz Obrve.

Kako je ispričao za Novu.rs, na groblju je vidio letjelicu, s padobranom oko spomenika.

“Desnim krilom se naslonila na jedan spomenik. I nije bila oštećena prilikom slijetanja. Često ih viđamo, ali nikada blizu naseljenog mjesta nije sletjela”, kaže Srećković.

Prema riječima mještana okolnih sela, prije nekoliko mjeseci sličan slučaj se dogodio u selu Mrsać.

Dron sletio u dvorište kuće

Prilikom izvođenja vježbe na aerodromu Lađevci jučer je neplanirano sletio dron u dvorište kuće u selu Tavnik.

Inače, u posljednjih nekoliko mjeseci mještani sela u okolici aerodroma Lađevci kažu da su više puta vidjeli kako dronovi slijeću po okolnim njivama. Ali niko nikada nije uspio snimiti događaje jer je vojska vrlo brzo locirala i odnosila dronove.

Nova.rs piše i da se na aerodromu nalazi grupa vojnih stručnjaka iz Kine te da postoji mogućnost da se na aerodromu odvijaju obuke za opremu uvezenu iz Kine.

Izvor:fokus.ba