Počeli protesti policajaca: Država nikad nije imala sluha za nas

Iz Saveza su mjesecima tražili da se prijedlog budžeta što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru

U Sarajevu se danas održava protest zaposlenih u institucijama BiH zbog neusvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, kojim je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenim u ovim institucijama, u skladu sa ranijim sindikalnim zahtjevom.

Na proteste je izašao i Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu, odnosno SIPA, Sindikat Granične policije BiH i Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH. Traže vraćanje osnovice plate iz 2012. godine.

Vraćen nacrt

Policijski organi u BiH počeli su proteste zbog toga što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine vratilo nacrt budžeta Vijeću ministara na doradu, a u kojem je bilo predviđeno konačno vraćanje osnovice za policijske službenike na državnom nivou.

Iz Saveza su mjesecima tražili da se prijedlog budžeta što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru. No, kako kažu, sada im nije preostalo ništa drugo nego da organiziraju proteste.

Predsjednik radnika SIPA Edin Kahrimanović rekao je da imaju oko 1.000 službenika iz entiteta RS kojima nikad nije uvezan staž.

– Naš zahtjev je da Vijeće ministara uspostavi radno tijelo koje će sa sindikatima razgovarati i da osiguraju kolektivni ugovor – rekao je.

Plaća sa dodacima 890 KM

Dragan Krvavac predstavnik policijskih sindikata BiH je rekao da je ključni problem pripadnike policijskih agencija niko ne doživljava kako treba.

– Država nikad nije imala sluha za nas, godinama samo smanjuju i smanjuju naša primanja. Mislim da neki uopće ne žele da mi postojimo – rekao je Krvavac.

Dodao je da plaća graničnih policajaca iznosi oko 890 KM sa dodacima.

– Na istočnoj granici su strašni uvjeti za rad. Vijeće ministara govori sa nije krivo, niko nije kriv. Nemamo ni adekvatnu opremu za rad – rekao je Krvavac.

Izvor: