Podbacit će žetva žitarica u svijetu: Poskupljenjima hrane ne vidi se skori kraj

Budući da će se i izvoz žitarica u svijetu smanjiti za 13 miliona tona, ili 2,6 posto, izvjesno je da će u svijetu biti manje raspoložive hrane

Građani koji priželjkuju smirivanje cijena hrane nemaju razloga za optimizam. Nakon što je ruski napad na Ukrajinu doveo do poremećaja u izvozu žitarica iz tih zemalja iz Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda stigla je još jedna loša vijest.

FAO je objavio prognozu prema kojoj će ovogodišnja žetva žitarica u svijetu podbaciti – prvi put u posljednje četiri godine. Očekuje se pad proizvodnje žitarica za 16 miliona tona, ponajprije kukuruza i riže, dok stanovništvo u svijetu raste.

Rekordne visine

Budući da će se i izvoz žitarica u svijetu smanjiti za 13 miliona tona, ili 2,6 posto, izvjesno je da će u svijetu biti manje raspoložive hrane, uz njeno poskupljenje. I bez toga cijene hrane dosegle su rekordne visine, a samo pšenica je na svjetskim berzama 60 posto skuplja nego prije godinu.

Prije objave sumorne prognoze FAO-a brojne su međunarodne institucije već upozorile da će u svijetu doći do nestašice hrane kakva se ne pamti desetljećima. Čak 323 miliona ljudi u svijetu trenutno “maršira u gladovanje”, dok njih 49 miliona u 43 zemlje “kuca na vrata gladi”, procijenio je Dejvid Bizli (David Beasley), direktor Svjetskog programa za hranu UN-a.

Glad najviše prijeti zemljama Afrike i Afganistanu, dok se povremene nestašice nekih namirnica očekuju i u razvijenim zemljama. Naprimjer, u Velikoj Britaniji posljednjih sedmica na policama prodavnica nije bilo suncokretovog i repinog ulja. Ukrajina i Rusija su među najvećim proizvođačima uljarica u svijetu.

U pokušaju ublažavanja poremećaja na tržištu hrane, čelnici Evropske unije i SAD zatražili su od ruskog predsjednika Vladimira Putina da njegova mornarica u Crnom moru omogući izvoz oko 20 miliona tona žitarica iz Ukrajine, blokiranih u njenim lukama.

 

Nastavak rasta

Međutim, nema izgleda da se pitanje izvoza ukrajinskih žitarica uskoro riješi, jer SAD i EU nisu spremne Rusiji ukidati nametnute kazne. Prema zapadnim medijima, Putin zapravo ucjenjuje svijet hranom. Iz Ukrajine se očekuje izvoz od najviše 10 miliona tona pšenice ove godine.

Zbog nezapamćenog poskupljenja žitarica, umjetnih gnojiva, goriva i ostalih dobara na svjetskom tržištu, nastavljaju rasti cijene hrane i na našim prostorima.

Građani proživljavaju najveći udar na životni standard u proteklih nekoliko desetljeća, a poskupljenjima se ne vidi kraj.

Viša cijena pšenice

Dok se očekuje pad proizvodnje žitarica u svijetu i dok traju natezanja između Zapada i Rusije o ukidanju prepreka za izvoz hrane i umjetnih gnojiva iz tih zemalja, cijena pšenice na svjetskom tržištu ovih je dana porasla 4,6 posto. Ovo su podaci portala „Trading Economics“.

Izvor: avaz.ba