Pogledajte prvi put zabilježenu fotografiju parazita koji pojede jezik domaćina i nastani se u ustima

“Ali ništa zapravo nije moglo da me pripremi za trenutak kada sam otvorio usta ribe i ugledao ovog vanzemaljca plavih očiju kako zuri u mene”, izjavio je student koji je sasvim slučajno ulovio ribu koja je u ustima imala parazita.
Pomisao jeste zastrašujuća, ali je stvarna: parazit koji odgrize jezik svog domaćina, zauzme njegovo mjesto u ustima, i tu ostaje do kraja svog života.
Jednog takvog nedavno je otkrio jedan student iz Južne Afrike, i fotografije ovog rijetkog prizora podijelio sa naučnom i širom zajednicom, prenosi nationalgeographic.rs. 27-godišnji Don Marx iz Cape Towna, pecao je u blizini Iglenog rta kada se na njegovu udicu zakačila riba cipula od gotovo tri kilograma.
Prvobitno uzbuđenje zbog ulova ubrzo je zamijenio šok koji je nastupio kada krenuo da vadi udicu. Iz usta ribe su ga pogledale, kako on opisuje, oči “vanzemaljca”.
Marx, koji slučajno studira baš morsku biologiju, čuo je za parazite koji se nastane u ustima umjesto jezika, ali ih nikada nije vidio u prirodi.
Nakon što je fotografiju poslao profesoru Niku Smithu, zoologu sa Univerziteta North-West, obradovao se otkriću da ova vrsta vaši nikada ranije nije fotografisana.
“Budući da sam morski biolog i lovim ribu od malih nogu, vidim ovo kao moj doprinos u boljem razumijevanju parazita koji živi na ili umjesto jezika riba i ajkula”, rekao je za Daily Mail.
“Ali ništa zapravo nije moglo da me pripremi za trenutak kada sam otvorio usta ribe i ugledao ovog vanzemaljca plavih očiju kako zuri u mene”.
Parazit koji se kači na jezik
Vaši koje jedu jezike poznate su decenijama, ali tek posljednjih godina započele su opsežne studije njihovog životnog ciklusa i ponašanja.
Smatra se da sve vrste vaši koje jedu jezik započinju svoj život kao mužjaci, plutajući okeanom tražeći ribu za koju bi mogli da se zakače.
Izgleda da sve vrste vaši – do sada identifikovanih preko 280 – ciljaju samo jednu vrstu ribe.
Jednom kada vaš pronađe ribu domaćina, ona prolazi kroz škrge. Ako riba domaćin već nema drugu vaš, nova se smješta u usta, gdje se veže za jezik.
Koristi prednji aparat za sisanje, i hrani se ispijajući krv. Mužjak se tokom tog procesa transformiše u ženku, a tijelo se nekoliko puta povećava zajedno sa nogama, koje koristi da bi se zakačila za ribu. Oči se smanjuju jer joj više nisu potrebne. Kada jezik ribe na kraju odumre i ispadne zbog nedostatka krvi, vaš se zakači za korijen jezika i efikasno ga zamjenjuje. (Tuzlanski.ba)
Izvor:Tuzlanski.ba